V národním parku České Švýcarsko začaly posezónní opravy stezek a cest

16. říjen 2017

V národním parku České Švýcarsko začaly posezónní opravy. Turisté se tak mohou v parku potkat s dělníky, kteří opravují přístupové cesty a chodníky. V těchto dnech například pracují na vyhlídce Rudolfův kámen u Jetřichovic na Děčínsku.

„Vytváříme tu schodiště z pískovcových kvádrů, chodilo se tady po holé skále, byly tu vysoké schody a bylo to nepřehledné,“ vysvětluje Erwín Hybner, jeden z řemeslníků, zatímco stojíme těsně pod vrcholem Rudolfova kamene nad Jetřichovicemi. Cesta je sem nesnadná.

Teď už zbývá navrtat na posledním úseku cesty na vrchol Rudolfova kamene díry, do nich pomocí chemické kotvy upevnit řetězy, které budou sloužit návštěvníkům jako zábradlí při výstupu na vyhlídku.

Ve vyhlídkovém altánu na Rudolfově kameni je úplně nově vyměněná podlaha. Ale rozsáhlých oprav se dočkal i celý prohlídkový okruh skalami, aby byl bezpečnější,“ říká Tomáš Salov a pokračuje: „Například na Mariině vyhlídce byly obnovené dřevěné schody na vrchol, na vrcholu Mariiny vyhlídky jsme nechali naistalovat kovový rošt…“

V národním parku České Švýcarsko začaly posezónní opravy stezek a cest

Po turistické sezóně probíhají opravy na více místech. Jedna z velkých oprav bude probíhat na cestě z vysoké Lípy k Dolskému mlýnu ­ konkrétně náhrada dřevěných stupňů, které nechává správa parku vyměnit za kamenné. Turisté ale touhle cestou s opatrností projdou.

Do posezonních oprav letos vloží národní park České Švýcarsko 2,5 milionu korun. Dalších 7 milionů pak bude stát zpřístupnění skalního hrádku Falknštejn, na kterém se v těchto dnech intenzivně pracuje. Národní park ho chce pro turisty otevřít na jaře příštího roku.

autor: dap
Spustit audio