V porodnickém oddělení nemocnice v Rumburku chybí porodník. Musí se provizorně uzavřít

28. březen 2017

Dnes (28. 3.) naposledy přijme porodnické oddělení v Lužické nemocnici v Rumburku matky k porodu. Od konce měsíce by pak mělo být provizorně uzavřené. Ženy budou muset ze Šluknovského výběžku jezdit do děčínské nebo českolipské porodnice. Lužická nemocnice shání porodníka, nabízí nadstandardní platové ohodnocení.

„Rodičky přijímáme do dneška do půlnoci, ano…“ potvrdil předseda představenstva nemocnice Karel Schäffer. Doufá ale, že uzavření oddělení je jen dočasné: „Jednáme se třemi zájemci na pozici primáře gynekologicko-porodnického oddělení. Nedokážu říci, zda k nám některý z lékařů nastoupí, nebo ne.“

Nového primáře by mohl motivovat nástupní plat, který je opravdu nadstandardní. „Některým lidem se částka 150 až 200 tisíc zdá vysoká,“ říká starosta Rumburku Jaroslav Sykáček z ČSSD a dodává: „Myslím si, že není vhodné a není dobré, aby naše ženy rodily v sanitkách.“

Například ze Šluknova je to do Děčína i do České Lípy hodina cesty. S porody v terénu proto musí počítat osádky sanitních vozů.

„Zhruba to vychází na 20 zásahů. Mohl by být problém u komplikovaného porodu, pak je na místě zavolat si na místo porodníka,“ říká náměstek ředitele zdravotní záchranné služby ústeckého kraje Petr Bureš.

Obě porodnice, jak děčínská, tak českolipská, jsou na rodičky ze Šluknovska připravené. V Děčíně se ročně narodí asi 700 dětí, kapacita porodnice z 80. let je 1500 dětí za rok. Stejně tak českolipská porodnice nebude mít s odbavením nastávajících matek ze šluknovského výběžku problémy.

Gynekologické oddělení zůstane v rumburské nemocnici i nadále v provozu.

autor: dap
Spustit audio