V potrubí mostecké nemocnice objevili nebezpečnou bakterii legionellu

V části vodovodního potrubí mostecké nemocnice byla zjištěna bakterie legionella. Podle vedení zdravotnického zařízení se žádný pacient touto nebezpečnou bakterií nenakazil. Nemocnice ale zavedla preventivní opatření a objednala zařízení pro chemické ošetření vody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bakterie Legionella pneumophila může způsobit legionelózu, akutní horečnaté onemocnění

Bakterie Legionella pneumophila může způsobit legionelózu, akutní horečnaté onemocnění | Foto: volné dílo, United States Department of Health and Human Services, wikiskripta.eu

Nebezpečnou bakterii hygienici odhalili na jednotce intenzivní péče interního a chirurgického oddělení. Aby nemocnice předešla možné nákaze, zavedla některá mimořádná opatření. Pacienti se sprchují v ústní roušce, aby bakterii nevdechli, k čištění zubů a přípravě jídel se používá destilovaná nebo převařená voda. O případu v pondělí informoval zpravodajský server iDNES.cz.

Výměna sprch a dekontaminace

Vlastník mostecké nemocnice, společnost Krajská zdravotní, o případu ví od úterý. Zařízení pro chemické ošetření teplé vody, které by problém s bakterií vyřešilo, má specializovaná firma dodat do dvou týdnů, uvedl server. Současně probíhá výměna vybraných vodovodních baterií, sprch i hadic za nové a ostatní se dekontaminují.

Bakterie legionella ohrožuje hlavně lidi oslabené například chronickým onemocněním. Obvykle se množí ve špatně konstruovaných nebo nedostatečně udržovaných rozvodech teplé vody.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme