V Proboštově vznikají první lesní jesle. Chce je tam zřídit Lesní klub Samorost

7. listopad 2017

Do lesní školky na kraji Proboštova u Teplic chodí patnáct dětí. Většinu času tráví venku – hrají si, učí se poznávat přírodu i další věci jako v běžné školce. A když je ošklivo, schovají se do velkých stavebních buněk, kde mají zázemí a kam chodí po obědě i spát. Díky zájmu rodičů chce Lesní klub Samorost otevřít první lesní jesle pro děti od dvou let.

Lesní jesle pro děti od dvou let zkoušejí v Samorostu od května. Zatím tam chodí tři holčičky a jeden kluk. Také Aneta Nováková přivedla ráno svou dcerku.

„Hlavně mi na tom bylo sympatické, že ty děti jsou pořád venku. Sice se to někomu nemusí líbit a může namítat, že budou nemocné, ale ty děti mají naopak mnohem větší imunitu. Jsem s tím spokojená maximálně – čtyři děti mají dvě paní, které se jim 100% věnují. A já, jak jsem na mateřské s další dcerkou, tak si troufnu říct, že bych to dopoledne takhle s tou starší netrávila,“ popisuje Aneta Nováková.

Zázemí pro dvouleté děti na zimu nestačí. Lesní klub Samorost shání peníze na větší buňku

Po krátkém povídání, zpívání i protahování se běžely děti na svačinu do další, menší stavební buňky. Jaké to je, starat se už o dvouleté, řekla Veronika Lobpreisová: „Moje zkušenost je taková, že jsme přijímaly děti dvouleté a starší, které už neměly plenky. A ta samostatnost je taková, že vlastně žádná není.“ „Myslím si, že tady to ty děti víc k té samostatnosti nutí. Tím, že jsou zvyklé, že rodič vždycky pomůže, a my se snažíme pomoci, ale nemáme na starosti jen to jedno dítě,“ doplnila Lucie Pekárková.

O lesní jesle je podle zakladatelky klubu Josefy Kolmanové mezi rodiči zájem – potřebují ale pořídit větší buňku. Na tu potřebuje sehnat zhruba 120 tisíc korun.

autor: hau
Spustit audio