V průmyslové zóně Triangle na Žatecku zřejmě vyroste datové centrum za 15 miliard korun

13. prosinec 2017

Ústecký kraj rezervoval v průmyslové zóně Triangle na Žatecku pozemky pro nové datové centrum. Má jít o nejbezpečnější datové úložiště v Česku. Náklady na jeho stavbu se mají vyšplhat na 15 miliard korun. Centrum bude mít kapacitu větší než tři miliony domácích počítačů. Data si tam mají ukládat například státní instituce.

Předpokládáme, že celkový rozsah investice, včetně technologií, bude v pěti etapách do roku 2030, přibližně 15 miliard korun,“ zmínila náklady na stavbu datová centra v průmyslové zóně Triangle na Žatecku Dita Stejskalová z agentury Ogilvy, která investory zastupuje.

Po dostavbě má jít o ojedinělé centrum v celém Česku. „Cílem projektu je vytvořit v České republice takové centrum, které bude z hlediska bezpečnosti jediné svého druhu,“ dodává Dita Stejskalová.

Datové centrum má mít rozlohu jako zhruba 30 fotbalových hřišť. Stavba ale nezačne dřív než za čtyři roky. Společnost totiž musí vyřídit řadu povolení.

„Bude se dělat studie proveditelnosti, ta by měla být dokončena zhruba do dubna příštího roku. Pak se investor rozhodne, zda bude v záměru pokračovat. Následovat pak bude EIA, první etapa realizace se předpokládá v roce 2021,“ informoval Jaroslav Krch z průmyslové zóny Triangle.

Datové úložiště, které má mít kapacitu jako zhruba 3 120 000 běžných domácích počítačů, má být co nejlépe zabezpečené. Při výběru lokality hrály roli také otřesy země a to včetně těch, které může mít na svědomí člověk.

„Pořád se měřilo i to, do jaké vzdálenosti od D7 se nacházíme, a jestli náhodou nějaký těžký náklad nezpůsobí nějaký otřes. Opravdu ta ochrana je nastavena na ten nejvyšší stupeň,“ dodává Krch.

Po dokončení má v centru pracovat 120 lidí. Dalších až 600 zaměstnanců má najít místo v navazujících firmách. Podle komunistického hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka by centrum mohlo udržet v kraji vzdělané lidi: „Je to zařízení, kde, v podstatě, budou mít zaměstnání lidi, kteří jsou vysoce technicky kvalifikovaní. A to je asi právě ta sorta lidí, která nám v kraji chybí, nebo jich je málo. Takže si myslím, že je to dobrá investice do budoucnosti.“

Ústecký kraj už společnosti schválil rezervační smlouvu na pozemky v průmyslové zóně. Pro datové centrum jsou určené parcely s rozlohou zhruba 40 ha.

autor: bach
Spustit audio