V průmyslové zóně Triangle vzniknou stovky pracovních míst. Po Nexenu plánují nabírat i další společnosti

17. červen 2015

Průmyslová zóna Triangle na Žatecku zažívá velké zvýšení zájmu o pozemky. Důvodem je plánovaná velká investice jihokorejské firmy Nexen, která se specializuje na výrobu pneumatik. Stavba velké továrny vyjde na víc než 20 miliard korun a firma má v plánu zaměstnat minimálně 1.000 lidí.

Společnost Nexen a také Ústecký kraj stále čekají na posouzení pobídek, které firma dostala od kraje a také státu. Očekává se, že Evropská komise rozhodne co nejdříve. Firma už má ale posouzení vlivu na životní prostředí - to je velmi důležitý dokument, podle kterého nebude mít výroba pneumatik velký dopad na okolní přírodu.

Pokud firma získá veškerá povolení, nabere první zaměstnance zhruba do dvou let. Celkem jich plánuje zaměstnat víc než tisíc.

Ohlášená obrovská investice Nexenu spustila také velký zájem dalších firem. Už teď Ústecký kraj eviduje několik zájemců, kteří by mohli v zóně zaměstnat další, zhruba tisícovku lidí.

„Zatím jde celkem o osm investorů a všichni navazují na Nexen tire– jde tedy o automobilový průmysl. Podle odhadů společností, které projevily zájem, počítáme zhruba s tisícem přímých pracovních míst,“ dodává Lucie Dosedělová z ústeckého krajského úřadu.

O záměrech by ještě mělo rozhodnout krajské zastupitelstvo, které je naplánované na konec června.

Silnice R7 je pro rozvoj zóny klíčová

Pro další zájem o průmyslovou zónu Triangle je potřeba dokončit rychlostní silnici R7, tedy hlavní spojnici s Prahou nebo ve druhém směru s Německem. Například už zmíněný Nexen plánuje svůj závod také rozšiřovat, pokud ovšem nebude silnice hotová do roku 2023, je možné že od svých záměrů na rozšíření upustí.

„Silnice R7 je pro nás stěžejní komunikace, tak to vnímáme jako komplikaci při nájezdu výroby. Dostavba R7 bude jedním z hlavních rozhodovacích faktorů při finálním rozhodnutí o plánované expanzi,“ vysvětlil mluvčí firmy Nexen Petr Pospíšil.

Výrobce pneumatik chce rozjet plnou výrobu, tedy po plánovaném rozšíření, v roce 2020 -tři roky před chystaným dokončením R7.

autor: bach
Spustit audio