V Račicích začalo Mistrovství světa klubových posádek dračích lodí

10. září 2015

Více než 1200 sportovců, tedy zhruba 40 týmů ze tří kontinentů. Taková je účast na Mistrovství světa klubových posádek dračích lodí, které hostí Labe aréna v Račicích na Litoměřicku.

Račice ožily Mistrovstvím světa klubových posádek lodí. Závody začaly dnes (10. 9.) ráno a potrvají až do neděle. Pro Labe arénu je to velká zkouška na Mistrovství světa v rychlostní kanoistice, které se tam bude konat v roce 2017. 10. září ráno výstřely z pistole odstartovaly první závodní jízdy lodí s dračími hlavami.

Sportovci přijeli z různých zemí Evropy (Maďarsko, Slovensko, atd.), ale i z Moskvy, Hongkongu nebo Kalifornie.

Závodí se v několika kategoriích od juniorů po masters. Každá posádka má dvacet členů, každá desítka sedí vždy na jedné straně lodi. Před nimi sedí a bubnuje bubeník nebo bubenice, kteří burcují svůj tým k lepšímu výkonu a udávají rytmus pádlování. Vzadu loď řídí kormidelník. Jezdí buď týmy žen, nebo mužů, ale také takzvané mixy. Tam musí být vždy alespoň osm pádlujících žen.

Reportáž z mistrovství natočila Lucie Valášková. Poslechněte si, jak to v Račicích vypadalo… Pokud byste měli zájem vidět boj o titul mistra světa vidět, máte možnost - posádky dračích lodí budou v Račicích závodit až do neděle.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio