V Severočeských dolech se zastavila těžba, vedení sčítá škodu po demonstrantech

24. červen 2017

Více než stovka aktivistů vnikla v sobotu odpoledne do lomu Bílina u Braňan na Mostecku a zůstala pod jedním ze dvou rypadel. Policie všechny zajistila a převeze je na služebny, řekl krajský policejní mluvčí Daniel Vítek. Severočeské doly kvůli aktivistům musely přerušit těžbu a v dalších dnech budou sčítat škody.

Do lomu vnikli aktivisté, kteří pobývali od středy na klimatickém kempu v Horním Jiřetíně. Nejprve se dopoledne vydali k nedalekému lomu ČSA, kde živým řetězem vytyčili hranici limitů těžby hnědého uhlí. Následně se autobusy přesunuli k lomu Bílina, kde vláda předloni limity prolomila.

Podle policie se do lomu dostalo kolem 140 lidí, přesný počet bude k dispozici v neděli. Policie je vyzývala, aby lom opustili, marně. „Všichni byli zajištěni a budou předvedeni na služebny v okolí lomu ke zjištění totožnosti a podání vysvětlení,“ řekl Vítek. Policisté budou na hraně lomu zřejmě do pozdního večera. Aktivisty převážejí po skupinách od rypadla speciální vozy, které se mohou pohybovat v terénu. Následně je policisté usazují do autobusů. Aktivisté se pravděpodobně dopustili přestupku a hrozí jim pokuta.

Zastavili jsme těžbu

„Byli jsme nuceni zastavit veškerý provoz, další kroky budou následovat. Samozřejmě nám vzniká škoda, kterou musíme vyčíslit a představenstvo příští týden rozhodne, jak bude postupovat dál,“ řekl Kopecký. Těžbu společnost přerušila krátce po 14. hodině a ještě v 18:15 v lomu byli jak aktivisté, tak policisté.

Jak vysoká škoda může být, ani to, zda ji Severočeské doly budou vymáhat po aktivistech, nechtěl Kopecký předjímat. Na lomu Bílina se za běžných okolností pracuje nonstop. Přerušení provozu bylo podle Kopeckého nevyhnutelné. „Podle báňských předpisů musíme v okamžiku, kdy vniknou nepovolané osoby do provozu, tak musíme zastavit veškerou těžbu. V hornickém provozu panují vysoce přísné bezpečnostní předpisy. A tyto osoby tyto předpisy neznají. Riskují to, že může dojít k újmě na zdraví nebo na životě,“ dodal Kopecký.

„Pomalu se blížíme až na dno jámy. Je pro nás důležité, že jsme na místě, kde vláda limity těžby prolomila,“ řekl jeden z demonstrantů Mikuláš Černík.

Další aktivisté zamířili k elektrárně v Ledvicích u Teplic. Do areálu se ale dostat nepokusili, jen rozvinuli transparent.

Akce navázaly na dopolední pochod za zachování limitů těžby, kterého se u Horního Jiřetína zúčastnily víc než dvě stovky lidí. Smyslem akce je upozornit na změny klimatu a její důsledky, uvedli organizátoři.

'Nechceme, aby se těžilo'

Případným prolomením limitů těžby hnědého uhlí na Mostecku by Horní Jiřetín a sousední Černice byly bezprostředně těžbou ohroženy. „To, že je v plánu, aby těžba pokračovala dál, je pro nás v zásadě nedostatečné. Jsme proti tomu, aby se těžilo. Tím pádem nemůžeme v našem úsilí ustat,“ řekl Černík.

Pochod byl součástí prvního českého klimatického kempu. Uspořádat kemp v Horním Jiřetíně se pořadatelé rozhodli nejen proto, že právě této obci hrozilo v případě prolomení limitů zbourání, ale také s ohledem na vstřícnost místních obyvatel.

Územní ekologické limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách stanovilo usnesení vlády premiéra Petra Pitharta v roce 1991. Limity zaručily městům a obcím, pod nimiž leží uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány, a jako těžbou nepřekročitelné linie měly chránit zbytky přírody i dopravní a technické infrastruktury severočeské hnědouhelné pánve.

Kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) v říjnu 2015 rozhodl, že se posunou limity těžby na dole Bílina a naopak u lomu ČSA, který sousedí s Horním Jiřetínem, zůstanou zachovány.

Aktivisté protestovali na dole Bílina proti těžbě uhlí
autor: bach
Spustit audio