V Teplicích mohou doma třídit bioodpad, lidé v Ústí tuhle možnost nemají

22. leden 2015

Část domácností v Teplicích může doma třídit bioodpad. Ústečané tuhle možnost nemají vůbec. Ústí nad Labem i Teplice sice podle nové vyhlášky splňují povinnost umožnit obyvatelům třídění odpadů, ale přístup obou měst je velmi rozdílný. Zatímco v Teplicích má část domácností doma i kbelíky na bioodpad, v krajském městě mají lidé jedinou možnost - sběrný dvůr.

Teoreticky je možné třídit veškerý odpad. Na posekanou trávu na jaře a spadané listí na podzim dostávají lidé zdarma velké vaky. V Ústí nad Labem je jen jedno místo, kde vytříděný bioodpad končí - sběrný dvůr ve Všebořicích. Ústecký radní pro životní prostředí David Daduč z PRO! Ústí by ale chtěl obyvatelům města v tomto směru ulehčit život.

„Nepůjde to ale všechno najednou, abychom dali lidem možnost dávat bioodpad do nádob, které se budou vyvážet. Podobně jako dáváme plasty do speciálních nádob. Bioodpad tvoří minimálně třetinu směsného komunálního odpadu, který se pak nákladně vyváží na skládky. Rozhodně neslíbím, že by to mohlo být letos. Doufám, že by se to mohlo stihnout alespoň příští rok, protože bude třeba na to vyhradit peníze v rozpočtu, nakoupit ty nádoby. To, že by to mohlo začít od příštího roku, by dávalo smysl i v tom ohledu, že na konci roku končí velká smlouva se společností AVE, která v Ústí nad Labem řeší celé odpadové hospodářství. Letos se bude vypisovat nové výběrové řízení na různé složky nakládání s odpady,“ řekl radní.

Ústí nad Labem platí ročně za svoz a skládkování zhruba 70 milionů - z toho 40 za komunální odpad. Příklad si může vzít třeba v Teplicích - tam tuhle možnost má skoro 2300 domácností. Podle vedoucí odboru životního prostředí a dopravy Ivany Müllerové město s tříděním bioodpadu začalo už před deseti lety.

„Nejprve u rodinných domů ve vilových čtvrtích. Postupně do roku 2013, kdy bylo poslední rozmístění nádob, jsme končili v činžovních domech vilových oblastí. Neuvažujeme, že bychom šli do sídlišť. Tam máme dřevní hmotu, rostlinný materiál, většinou ukládaný v kontejnerových stáních a z domácností je bioodpad namíchaný v komunálním odpadu,“ říká vedoucí.

Teplice letos za svoz komunálního odpadu zaplatí 25 milionů a necelé tři za svoz bioodpadu.

autor: hau
Spustit audio