V Teplicích si připomínají narození slavného rodáka - polárníka Julia Payera

12. říjen 2015

Polárník, objevitel, kartograf, horolezec i malíř - to vše byl teplický rodák Julius Payer. Letos v srpnu uplynulo sto let od jeho úmrtí - proto si Tepličané slavného rodáka připomínají. Oslavy začaly v neděli 11. října ve 14:00. Zájemci si mohli prohlédnout dům "U Jitřenky", kde se Payer 2. září 1841 narodil. Nyní je to hotel Payer v Šanově a je na něm pamětní deska. Program pak pokračoval v Havlíčkových sadech v Lipové ulici.

„Lidé se mohou vyfotit jako polárníci, jako Payer, ať už s deskou nebo s kostýmem, i s ledním medvědem. Zakončíme to koncertním vystoupením Bendova komorního orchestru. Zazní historická skladba Edvarda Strausse "Weyprecht Payer marsch", tedy "Pochod Payera a Weyprechta", to jsou ti dva, kteří vedli tu slavnou polární výpravu. Pak zazní úplně nová skladba, řekli bychom ve světové premiéře, libretisty Martina Budka a skladatele Jana Zástěry, který ji bude i řídit. A ta se jmenuje "Hold Juliovi Payerovi",“ popsal dnešní část oslav jeden z pořadatelů Jakub Mráček.

Tím ale připomínka slavného rodáka nekončí. 26. října budou o současných Špicberkách v knihovně vyprávět další dva polárníci.

„To je docela zajímavá smyčka do současnosti, protože z Teplic pocházejí 2 současní polární badatelé, a to Alexandra Bernardová a Jan Kavan, kteří už v Teplicích se svými přednáškami o Špicberkách a polárně-ekologickém výzkumu vystupovali. Takže znovu přinesou nějaké aktuální fotografie. Doufám, že nám ukážou i tu novou řasu, která je po Payerovi pojmenována.“

Payerovy cesty pak přiblíží 4. listopadu čtení z jeho knihy "Rakousko-uherská severopolární expedice v letech 1872 až 1874". Jeho život i dílo pak přiblíží výstava v muzeu od 11. listopadu.

Julius Payer získal věhlas svými polárními objevitelskými expedicemi a nezapomněl při nich ani na rodné město - například v Zemi Františka Josefa pojmenoval Šanovský ostrov a Teplický záliv. Po něm samotném nese jméno další ostrov. A nejen to, doplňuje Jakub Mráček.

Nenudily se ani děti

„Jmenuje se po něm řada přírodních útvarů, především v Alpách, ale také v Grónsku. Pak i řada jiných míst, třeba ulice ve Vídni nebo nově objevená řasa na Špicberkách nebo centrum glaciologie v severní Itálii. V Trnovanech máme ulici, která s tím původním payerovým rodištěm nesouvisí, protože Trnovany byly tehdy, stejně jako Šanov, samostatnou obcí. Původně jsme měli ještě Payerovu ulici, která byla v domovském Šanově, v okolí kostela apoštola Bartoloměje. A pak jsme měli především Payerovy sady, které byly pojmenovány na jeho počest v době, kdy těsně po svém návratu z polární výpravy, přijel. Ale to se změnilo po 2. světové válce a už se to nikdy nevrátilo.“

Přejmenovat Havlíčkovy sady v Lipové ulici zpět na Payerovy se v zastupitelstvu nepodařilo ani Jakubovi Mráčkovi a jeho hnutí Volba PRO! Teplice. V příštím roce chce hnutí prosadit výstavbu Payerova pomníku.

autor: hau
Spustit audio