V teplickém muzeu začala výstava o Juliu Payerovi u příležitosti 100. výročí úmrtí tohoto rodáka

11. listopad 2015

Vášnivý horolezec zlezl desítky vrcholů v Alpách a udělal jejich mapy. Později při polární výpravě objevil souostroví, které nazval "Země Františka Josefa". Jmenuje se po něm třeba i nová řasa nalezená na Špicberkách. Řeč je o Juliu Payerovi, který se v roce 1841 narodil v Šanově - ten je nyní součástí Teplic.

Letos je to sto let, kdy tento rodák zemřel - proto můžete v teplickém muzeu zajít na výstavu, která Payera představuje jako kartografa, polárníka, ale i malíře. Nadšenci dokonce jedno jeho dílo z roku 1898 před vernisáží ztvárnili v živém obraze.

„Velevážené publikum, Společnost přátel Julia Payera připravila oživený obraz, který se jmenuje Vlečení lodi. O obraze nám něco řekne Jitka Bažantová,“ halasí Martin Ryba.

„Výjevu předcházel příběh polární expedice vedené Johnem Franklinem v roce 1845, který nás uvádí do fáze, kdy měli polárníci ještě naději na záchranu, kdy v sobě nalezli ještě tolik sil a vůle chopit se lan a pokusit se dovléci člun z ledového sevření na volné moře,“ glosuje obraz Jitka Bažantová.

Čtěte také

Julius Payer je zcela jednoznačně nejslavnější teplický rodák, nejsvětovější člověk, kterého Teplice vědě, výzkumu, umění daly. Je po něm pojmenována řada míst.

„Řada míst je po něm pojmenována nově, nejsou to jen historické záležitosti, ale je stále superstar rakouské geografie a polárního výzkumu. Mrzí mě, že se nedokázalo zastupitelstvo města usnést na tom, abychom zpátky přejmenovali park Julia Payera na park Julia Payera, ale třeba to přijde někdy příště,“ shrnul v úvodu výstavy Jakub Mráček.

Mluvící busta sice tady je, ale my ji teď neslyšíme, protože je tu opravdu hodně lidí. Co nám poví?

„Julius Payer vítá česky návštěvníky na výstavě a stručně shrnuje svůj život. Z těch lyričtějších pasáží jeho spisovatelského díla můžeme tušit, že pro něj to polárnické období bylo spíš hnané touhou, že ho úplně nebavilo trýznit se ve velkém mrazu a nedostatkem potravy. Myslím, že se docela našel v období, kdy reflektoval to polárnické období těmi obrazy, dejme tomu do poloviny 90. let 19. století.“

Vernisáž výstavy o J. Payerovi přilákala desítky lidí

Opodál je také panoramatická fotografie Alp. U některých vrcholů jsou Payerovy zápisky o tom, jak na ně vystoupil. Aby si je ale návštěvník mohl přečíst, musí si vzít dalekohled, protože jsou opravdu drobným písmem.

Jedním z návštěvníků vernisáže je i pan Pavel. „V létě jsme se byli podívat na Payerhütte v Itálii, chtěli jsme dosáhnout vrcholu. To se nám s manželkou nepovedlo, protože bylo ošklivo. Myslím, že každý Tepličan by o tom polárníkovi měl něco vědět, protože byla to významná osobnost.“

Součástí výstavy je i minigalerie, kde je vidět velký obraz "Vlečení lodi" a další dva originály. Lidé si mohou sednout do křesílka a vychutnat si tato umělecká díla.

Výstava o kartografovi, polárníkovi a malíři Juliu Payerovi, nejslavnějším teplickém rodákovi, bude v jízdárně muzea až do 10. ledna 2016.

autor: hau
Spustit audio