V Terezíně vznikne vysoká škola aplikované psychologie

13. září 2011

V Terezíně na Litoměřicku bude vysoká škola. Jejím zřizovatelem je Podnikatelský institut Pyramida. Vysoká škola aplikované psychologie bude v tříletém, zatím bakalářském studiu připravovat odborníky v oblasti interkulturní problematiky, sociální a personální práce. Ve svém názvu má to, co bude vyučovat - aplikovanou psychologii.

Městu tento záměr vyhovuje, chce postupem času oživit další z opuštěných vojenských objektů. „Považujeme to i symbolicky za zcela přiměřené, že začínáme právě v Terezíně. Zejména tím prvním studijním oborem – tzn. oborem personální a interkulturní management.“ říká její rektor Štefan Medzihorský a pokračuje. „Je to práce s lidmi – chceme vyzvednout ethos celého toho studia – výuku tolerance k menšinám, cizincům, jiným etnikům..“

Terezín příchod vysoké školy vítá. „Pro město to znamená hodně – především oživení, po kterém toužíme už spousty let, co nás opustila posádka.“ dodává starostka Růžena Čechová.

Vysoká škola aplikované psychologie začne 3.října - zatím v prostorách terezínského kulturního domu, které jí město pronajalo.

Ubytovat se studenti mohou v blízkých Litoměřicích nebo i přímo v Terezíně. Do této chvíle se jich ke studiu přihlásilo dva a dvacet, není to prý ale konečné číslo.

„Probíhají přijímací pohovory, už proběhla dvě kola a teď, do 25. září, přijímáme další přihlášky. Jsme připraveni – máme jak učitele, tak program a budovu, takže 3. října zahájíme.“ upřesňuje rektor Štefan Medzihorský.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio