V Ústeckém kraji by měla být spalovna odpadu. Počítá s tím krajský plán pro nakládání s odpady

2. únor 2016

V následujících letech by se měla výrazně změnit odpadová politika České republiky. V souvislosti s tím upraví nakládání s odpady také Ústecký kraj. Počítá s tím nová krajská koncepce, která by měla platit do roku 2025. Většinu odpadu by měli lidé třídit a ani zbytek by neměl končit na skládkách. Kraj totiž počítá s jeho spalováním.

Hlavními nástroji pro snížení množství odpadu je jeho recyklace, předcházení vzniku odpadů a omezení skládkování. Tomu mají pomoci i nové spalovny. Ty jsou nyní v republice jen tři.

„Česká republika má 700.000 tun roční kapacitu na využití odpadu, v plánu na dalších deset let předpokládáme, že bychom potřebovali kapacitu zhruba dvojnásobnou,“ vysvětluje Jaromír Manhart z Ministerstva životního prostředí.

V současné době vyprodukují lidé v celém Česku zhruba 5.000.000 tun odpadu ročně. Toto množství se má snížit například recyklací a zbytek by měl končit ve zmíněných spalovnách. S podobným plánem počítá také Ústecký kraj.

Ústecký kraj počítá s výstavbou nové spalovny, která pojme 150.000 tun odpadu

Kraj počítá s tím, že by spalovna vznikla v Komořanech na Mostecku. S novou koncepcí odpadu nesouhlasí Jiří Škoda ze Strany zelených.

„To množství, které končí na skládkách je moc velké a ne všechno se vejde do spaloven. Nikdo nezaručí, že tam nebude končit odpad z Německa, tam jsou volné kapacity.“

Podle něj je také nešetrné umístit spalovnu do jednoho z nejpostiženějších míst regionu. Ústecký kraj se spalovnou počítá, sám se ale na stavbě podílet nebude.

S výstavbou spalovny nemá kraj nic společného, půjde o soukromý projekt

„Ústecký kraj nemá s výstavbou vůbec nic společného, jde ryze o soukromý projekt,“ doplňuje Lucie Dosedělová z krajského úřadu. Spalovnu chtěla už před časem v Komořanech postavit společnost United Energy.

„Myšlenka výstavby zařízení EVO totiž vznikla už v roce 2008 a v loňském roce měla být dokončena. Bohužel tomu zabránily dvě skutečnosti a to chybějící legislativa v oblasti odpadů a nedokončený proces přidělení dotace z EU. Projekt je zatím stále živý, nicméně čekáme na příznivější podmínky,“ říká Miloslava Kučerová z United Ebergy.

Rada kraje má o novém plánu pro nakládání s odpady jednat 10. února. Na konci měsíce ho mají dostat na stůl krajští zastupitelé.

autor: bach
Spustit audio