V Ústeckém kraji by se mělo výrazně zlepšit ovzduší. Pomoci by měla i výměna kotlů

10. prosinec 2015

Čistší ovzduší a méně nemocí. To jsou hlavní cíle plánu ministerstva životního prostředí pro Ústecký kraj. Do roku 2020 by mělo dojít k několika opatřením na snížení emisí. Hlavními znečišťovateli jsou, vedle průmyslových podniků, hlavně domácnosti a doprava.

Právě u dopravních staveb počítá návrh nové koncepce ochrany ovzduší s novými stavbami. Ty by měly ulevit hlavně obcím a městům.

„Dostavba obchvatů, výměna vozového parku a z těch dalších stacionárních zdrojů například sektor lokálního vytápění domácností,“ vysvětluje ředitel ochrany ovzduší na ministerstvu životního prostředí Kurt Dědič.

Domácnosti, které topí tuhými palivy, jsou největším zdrojem benzoapyrenu, tedy uhlovodíku s karcinogenními účinky. Nová koncepce ochrany ovzduší má hodnoty této látky a také například polétavého prachu snížit zhruba o 40 procent. Nástrojem má být výměna kotlů.

Dotace na kotle? Od ledna!

V Ústeckém kraji budou moci lidé o dotace žádat od ledna. Dotace ještě musí schválit v pondělí 14. prosince krajští zastupitelé.

„My tedy dostaneme 162 milionů korun s tím, že až to všechno proběhne, tak by se mohly 25. ledna přijímat žádosti,“ vysvětlil po posledním jednání krajské rady hejtman Oldřich Bubeníček z KSČM.

I přes příspěvek ministerstva bude pro mnohé obyvatele pořízení kotle velmi nákladné. Ústecký kraj by se proto mohl inspirovat příkladem z kraje Moravskoslezského.

„Víme třeba, že v MSK město Ostrava nebo přímo kraj bude přispívat z vlastních zdrojů na dofinancování těch celkových investičních nákladů - ta dotace může dosáhnout až 100 procent,“ dodává Kurt Dědič z ministerstva životního prostředí.

Zlepšení ovzduší by výrazně ovlivnilo nemocnost a úmrtnost lidí v Ústeckém kraji

„Pokud bychom to utnuli, tak se dá předpokládat, že by zemřelo o 77 lidí méně než za těch okolností, které trvají dnes,“ dodává Eva Rychlíková z ústeckého Zdravotního ústavu.

U nové koncepce ochrany ovzduší právě končí její posouzení na životní prostředí. Lidé se k ní ještě můžou vyjádřit. Lhůta pro podání připomínek končí za čtyři dny. Následně připraví Ministerstvo životního prostředí konkrétní plán ochrany ovzduší v dalších letech v Ústeckém kraji.

autor: bach
Spustit audio