V Ústeckém kraji chybí peníze na provoz sociálních služeb. Problém má i Diakonie v Krabčicích

20. květen 2015

Letos poprvé rozdělovaly státní peníze na provoz sociálních služeb jednotlivé kraje. Ústecký kraj by potřeboval dalších 158 milionů korun, aby vyhověl všem žádostem provozovatelů sociálních služeb o příspěvky na fungování. Žádá proto o ně stát. Kvůli nízkým nebo žádným dotacím ale už musely desítky sociálních služeb skončit, dalším z nich to hrozí… Problémů se obává Středisko Diakonie českobratrské církve evangelické v Krabčicích na Litoměřicku.

„Nedovedu si to představit. Doma je lékař kilometr vzdálený a tady je okamžitá pomoc – to je velká výsada,“ říká klientka Domova pro seniory Jaroslava Křivánková.

Vedle této služby je v Krabčicích i Domov se speciálním režimem, kde jsou lidé s Alzheimerovou chorobou. Celkem je to více než stovka klientů.

Ředitel krabčické Diakonie Aleš Gabrysz říká, že letos dostali o zhruba 1.700.000 korun menší dotaci na provoz než loni, a proto zastavili veškeré investice do oprav areálu.

Čtěte také

„Nechceme sahat na další výdaje do provozu a personál, protože nějaká úroveň kvality péče být musí, a tu zajistí dostatek personálu, kvalitní jídlo a kvalitní servis.“

Situace by se musela změnit, kdyby Středisko nedostalo žádné dotace od kraje, ve které, jak potvrzuje Aleš Gabrysz, doufá.

„Máme naději, že peníze dostaneme… Pokud by ale to dofinancování neproběhlo, byl by to na konci roku dost zásadní problém. S největší pravděpodobností by ztráta znamenala, že bychom neměli dostatek finančních prostředků na mzdy našich zaměstnanců…“

Aleš Gabrysz reaguje i na to, že Středisko Diakonie je církevní organizací a právě církev prohlásila, že provoz svých sociálních služeb bude platit z restitucí.

„Vycházím z toho, že jsme standardní veřejný poskytovatel sociální služby, který plní zakázku státu a že by mělo být minimálně řečeno, jakou část peněz bychom měli dostat od státu na provoz…“

Podle Petry Lafkové, krajské vedoucí odboru sociálních věcí, kraj žádá stát o další peníze. „Abychom se dostali na roveň toho loňského financování ve výši 70 milionů korun, za které bychom byli samozřejmě rádi, byť ty požadavky jednotlivých organizací na dofinancování jsou ve výši 158 milionů.“

Ústecký kraj čeká na vyjádření ministerstva financí. Petra Lafková uvedla, že počítají s tím, že informace o tom, jestli a případně kolik peněž pro sociální služby od státu kraj dostane, nebudou znát dřív než v září.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio