V Ústeckém kraji může jít k volbám přes 650 000 voličů

20. říjen 2017

Do začátku letošních voleb do poslanecké sněmovny zbývají pouhé hodiny. Lidé budou o nových poslancích rozhodovat dnes od 14 hodin. V Ústeckém kraji se do voleb zaregistrovalo 24 politických stran a hnutí.

V Ústeckém kraji bude o poslanecký mandát bojovat celkem 564 lidí. Svoje kandidátky podalo 24 politických stran a hnutí. Vedle současných parlamentních stran se bude v kraji ucházet o hlasy voličů dalších 17 uskupení. Mezi zájemci o křeslo poslance je i 8 lidí, kterým je 21 let. Jde o nejnižší možný věk pro kandidaturu do sněmovny. Nejstaršímu kandidátovi v Ústeckém kraji je 80 let.

Letos je v celém Ústeckém kraji celkem 656 000 voličů. Nejvíc jich je na Děčínsku, konkrétně 105 000 a nejméně na Lounsku, kde může svůj hlas odevzdat téměř 70 000 občanů.

V minulých volbách do sněmovny v roce 2013 byli nejaktivnější lidé v Doubici na Děčínsku, kde jich přišlo volit víc než 83 %. Nejmenší zájem byl při posledních sněmovních volbách v Obrnicích na Mostecku, kde volilo jen téměř 33 % voličů. V celém Ústeckém kraji pak dosáhla volební účast při minulých volbách téměř 52 %. To je druhý nejhorší výsledek v celém Česku.

Lidé ve Vědomicích budou u voleb hlasovat i v referendu

Ve Vědomicích na Litoměřicku se můžou během sněmovních voleb lidé vyjádřit v referendu k budoucí trase obchvatu silnice II/240, tedy obchvatu Roudnice nad Labem. Tedy jestli jsou nebo nejsou proti vedení trasy v katastru obce.

Lidé můžou v referendu hlasovat ve stejných časech jako ve sněmovních volbách. Volební místnosti jsou v celém Česku otevřené dnes od 14 do 22 hodin a zítra od 8 do 14 hodin.

autor: bach
Spustit audio