V Ústeckém kraji platí nový systém autobusové dopravy. Cestující s ním ale spokojeni nejsou

Nové ceny jízdného, nová čísla linek a někdy i jiné trasy, na to si ode dneška musejí zvykat cestující autobusovou dopravou v Ústeckém kraji. Kraj totiž zavedl jednotný systém, a to včetně odbavení. Na Teplicku se tak po letech rozdělila městská a příměstská doprava, i když ji provozuje stejná firma. Už v prosinci lidé stáli několikahodinové fronty u informační kanceláře na nové průkazky. Dnes lidé na zastávkách nový systém kritizovali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Ústeckém kraji platí nový systém autobusové dopravy

V Ústeckém kraji platí nový systém autobusové dopravy | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

„Víceméně z každé vesnice se člověk dostal k nemocnici. Teď se podívejte, kolik linek tam jezdí. Z Moldavy, Všechlap, Jeníkova, Zabrušan, z Bystřan, z Kostomlat už se k nemocnici nedostanete,“ zkritizoval nové linky Petr Beránek.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Ústeckém kraji platí nový systém autobusové dopravy. S cestujícími i řidiči natáčela Gabriela Hauptvogelová

Přidala se k němu i Helena Šípová: „No já sice bydlím v centru města, v Alejní. Ale už se nedostanu přímo do Novosedlic, musím přestupovat. Teď je to okružní jízda. Nebo když jede člověk do Ústí, tak kolikrát musí přestupovat v Chlumci. Je to nesmysl, co udělali.“

Veronika Godová si na novou průkazku vystála tři a půl hodiny frontu. Ještě déle čekají na novou kartu ti, kteří ji chtějí s fotografií. Ty se využívají hlavně pro časové předplatné. 21tidenní výrobní doba se kvůli velké poptávce prodlužuje.

S anonymní kartou se dá oproti platbě v hotovosti ušetřit až několik korun. A ode dneška je prodávají i sami řidiči.

Pořízení a nabití jedné karty trvá v autobuse asi 4 minuty. „Nevím, jak to budeme ve špičce zvládat, protože mezi zastávkami mám tak dvě minuty. Já myslím, že je to stejné, jako kdyby v Praze do okrajových čtvrtí zavedli dvoudvéřové metro a lístky by prodával mašinfíra,“ říká řidič autobusu Jaroslav Škola.

Podle svých slov se zatím nesetkal s nikým naštvaným, ale jeho kolega už dostal ránu pěstí. Podle Školy už odešlo 30 řidičů. Kromě toho, že se sami musejí naučit novinky, mají ode dneška nižší platy a v práci přitom stráví víc hodin než loni.

V Ústeckém kraji platí nový systém autobusové dopravy | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme