V Ústeckém kraji přibývá nehod, které zavinili řidiči senioři

26. září 2016

V Ústeckém kraji má řidičský průkaz téměř půl milionu lidí. Z toho je necelá pětina řidičů starších 65 let. Právě to je věk, ve kterém musí řidiči poprvé absolvovat zdravotní prohlídku. S tím, jak obyvatelstvo postupně stárne, zároveň přibývá nehod, které způsobili dříve narození řidiči.

„To víte, že chodím na zdravotní prohlídky. Bez toho by to nešlo. Víte, jak dlouho mám řidičák? Od roku 1955. Za celé ty roky jezdím bez nehody, ale ten současný provoz mi přijde strašný. Jezdím pomalu, dodržuji rychlosti a dávám si pozor na ty kolem sebe,“ říká osmdesátiletý Pavel Havelka z Ústí nad Labem.

Řidičů starších 65 let pomalu přibývá. Podle Šárky Poláčkové z ústecké krajské policie je nárůst spojený s postupným stárnutím populace. To se odráží i v rostoucím počtu nehod řidičů dříve narozených.

Čtěte také

„V roce 2011 se podíl nehod, způsobených řidiči staršími 65 let, pohyboval mírně nad 5 procenty. O dva roky později už to bylo 6 procent. Během prvního pololetí letošního roku způsobili starší řidiči dopravní nehody v 8,5 procentech případů,“ doplňuje Šárka Poláčková z ústecké krajské policie.

Podle Jana Pechouta z BESIP nemusí starší člověk zpozorovat problémy ihned a jde tak podle něj spíše o tzv. plíživý efekt.

„Postupně hůř vidí, nebo se musí, když se chce rozhlédnout, otočit celým tělem. Má mnohem delší reakční dobu, a to jsou věci, které dnes, v tom svižném silničním provozu, mohou zapříčinit dopravní nehodu,“ dodává Pechout.

Právě z tohoto důvodu jsou povinné pro řidiči starší 65 let zdravotní prohlídky. „Absolvují je lidé v 65, 68 a pak každé dva roky. Řidič je povinen se lékařské prohlídce podrobit 6 měsíců před dovršením 65 let, nejpozději v den dovršení tohoto věku,“ doplňuje Šárka Poláčková.

autor: bach
Spustit audio