V Ústeckém kraji propukla epidemie akutních respiračních onemocnění

6. únor 2016

Jedna žena, která zemřela na chřipku, a přes devět tisíc nových případů respiračních onemocnění jen během posledního týdne – taková je situace v Ústeckém kraji. Podle hygieniků už jde o epidemii.

Počet nemocných v uplynulém týdnu prudce stoupl především na Děčínsku, Lounsku a Ústecku. Málo hlášení o nemocných přišlo z Teplicka. Tam jsou ale právě jarní prázdniny. „Čísla tak zcela neodpovídají situaci, protože řada lidí k lékaři nejde," řekl ředitel Krajské hygniecké stanice v Ústí nad Labem Josef Trmal.

Nejvíce nemocných je mezi předškolními dětmi a školáky. Zamřela zatím jedna osmasedmdesátiletá žena, průběh nemoci ale mohla ovlivnit další diagnóza, kterou měla. Klasických chřipek ale přibývá.

Od včerejšího (5. 2.) je proto zákaz návštěv na odděleních ARO a jednotkách intenzivní péče v nemocnicích Krajské zdravotní, tedy v Ústí nad Labem, Teplicích, Děčíně, Mostě a Chomutově. Na dalších odděleních je doporučená zvýšení kontrola návštěv.

Chřipka v Česku - relativní nemocnost na 100.000 obyvatel

Hygienici očekávají, že nemocných v dalších dvou týdnech ještě přibude. Situaci mohou vylepšit jarní prázdniny, které po Teplicku budou pokračovat i v dalších okresech.

autor: bach | zdroj: ČTK
Spustit audio