V Ústeckém kraji se vůbec poprvé v Česku testují elektronické plašiče divoké zvěře

3. listopad 2015

Vůbec poprvé v celém Česku se testují v Ústeckém kraji elektronické přístroje na plašení zvěře u silnic. Zatím jsou plašiče na dvoukilometrovém úseku jedné ze silnic. Myslivci nechtějí říci přesné místo, kam zařízení dali. Během dvou týdnů, co se plašiče v Ústeckém kraji testují, už lidé dva z osmdesáti ukradli. Pokud u silnic zařízení vydrží, může se razantně snížit počet nehod se zvěří.

„Jsou na něm světelná čidla, která pobírají světlomety přijíždějícího automobilu… A tady jsou diody, vydávající světlo a také dva vysokofrekvenční zvuky, které tomu zvířeti vadí a odradí ho…“ vysvětluje Kamil Plíšek z Podřipského mysliveckého sdružení.

Ústecký kraj testuje zařízení jako první v republice. Za 80 přístrojů zaplatil 200.000 korun. Podle výsledků z testované silnice se následně rozhodne o nákupu dalších zařízení.

„Pokud se ukáže, že toto zařízení je schopno zamezit srážce vozidla se zvěří, myslíme si, že je vhodné do toho projektu investovat další finanční prostředky,“ vysvětluje krajský radní pro dopravu Jaroslav Komínek z KSČM. Pokud elektronickou zábranu nikdo neukradne, mohl by se razantně snížit počet střetů automobilů se zvěří. Taková je zkušenost v Horním Rakousku, vysvětluje Kamil Plíšek.

Plašič zvěře

„Prováděli pětiletý pokus, kde se potvrdil pokles až o 90 %. Je to neuvěřitelné číslo, a my bychom byli rádi, kdybychom ho dosáhli i u nás.“

Ročně přitom v celé republice dojde ke zhruba 8.000 dopravních nehod, kdy se automobil srazí s divokou zvěří. Jedná se ale o nehody, při kterých asistuje policie. Celkově je střetů mnohem víc. Pravidlo v takové situaci je velmi jednoduché.

„Pokud k tomu dojde, řidič by se neměl snažit za každou cenu zvěř objet, ale měl by do ní asi co nejnižší rychlostí narazit. To znamená: šlápnout na brzdu, snížit rychlost a nesnažit se vyhnout, ale udržet se na silnici…dodává Jan Pechout z BESIP.

autor: bach
Spustit audio