V Ústeckém kraji žije zhruba 1000 bezdomovců

17. září 2012

Přesně tisíc deset bezdomovců žijících v Ústeckém kraji napočítali statistici při loňském Sčítání lidí, domů a bytů. Jde o lidi bez domova, kteří se registrují v azylových domech, domech na půli cesty nebo v jiných sociálních zařízeních.

Stát a jednotlivé kraje tak získali vůbec první ucelené informace o lidech, kteří mají trvalý pobyt hlášený na městských nebo obecních úřadech.

Lidi bez domova loni překvapilo, že byli součástí Sčítání lidí, domů a bytů, někteří z nich informace ale o sobě nechtěli dát. Statistici a sčítací komisaři se nevzdali a dnes už jsou známa první data, která poprvé dokáží bezdomovce roztřídit podle věku, vzdělání nebo pohlaví.

„V Ústeckém kraji bylo při sčítání lidu sečteno tisíc deset bezdomovců. Jsou to ti bezdomovci, kteří využívají služeb buď azylových domů, domů Na půli cesty nebo dalších sociálních zařízení.“ říká Roman Bechtold, ředitel krajské pobočky Českého statistického úřadu v Ústí nad Labem. A jak podle něj vypadá typický bezdomovec, žijící v Ústeckém kraji: „Typický bezdomovec je ve věku čtyřicet pět až čtyřicet devět let. Je to muž – buďto má pouze základní vzdělání nebo a nebo nejvýše má střední vzdělání bez maturity.“

I když lidé spící na chodníku nebo na nádraží často vypráví svůj příběh tak, že je jejich životní partner opustil a rozvedl se s nimi, statistici se překvapivě dopídili jiných závěrů: „Více jak polovina bezdomovců je svobodných, těch rozvedených je více jak třetina.“ konstatuje Roman Bechtold.

Zajímavé také je, že ženy tvoří necelou pětinu z celkového počtu bezdomovců v našem kraji a na rozdíl od mužů, kterým je nejčastěji čtyřicet pět až padesát devět let, jsou bezdomovknyě podstatně mladší: „U mužů je největší procento bezdomovců ve středních věkových kategoriích, u žen dvacet až dvacet čtyři let.“

Kdo by si myslel, že bezdomovci jsou výhradně lidé se základním vzděláním, mýlil by se. Je mezi nimi v Ústeckém kraji dokonce jedno procento vysokoškoláků.

„Nejčastější vzdělání u bezdomovců je střední, včetně vyučení bez maturity a dále se základním vzděláním. Většina bezdomovců je buďto nezaměstnaných nebo to jsou nepracující důchodci.“ uzavírá Roman Bechtold, ředitel krajské pobočky Českého statistického úřadu v Ústí nad Labem

Přesná data o počtu bezdomovců v jednotlivých městech nebo okresech ještě nejsou k dispozici. Nedá se tedy zatím říct, kde v Ústeckém kraji žije bezdomovců nejvíc.

autor: Jan Beneš
Spustit audio