V Ústí nad Labem je několik míst, kde často dochází k nehodám aut s chodci. Která to jsou?

7. září 2015

S novým školním rokem pomalu přichází období, kdy nejčastěji dochází k nehodám mezi chodci a automobily. V Ústí nad Labem je v ulicích několik nebezpečných míst. Například ve Všebořické ulici, nebo poblíž Masarykovy nemocnice. Opatření na zvýšení bezpečnosti se tam ale nechystají nebo na ně nejsou peníze. Velmi často chybují jak řidiči, tak chodci.

S panem Janem Pechoutem z BESIP jsme v Ústí nad Labem v ulici Sociální péče. Za několik let tady došlo k víc než 30 střetům chodce s automobilem a tři lidé tady také zemřeli. V čem je tato ulice problematická?

„Já bych neřekl, že je problematická, všechno je velmi dobře značené. Je to ale tak, že se neumí chovat řidiči ani chodci.“

Pokud je člověk u pravého okraje vozovky poblíž přechodu a chce přejít frekventovanou silnici, většinou ho musí nejdřív auto pustit. Silnice je ale dvouproudá, a tak se stává, že jednou auto chodce pustí a druhé už ne.

„Buď to ho předjede, nebo ho objede… Řešením by byl nadchod nebo podchod…“ vysvětluje Jan Pechout z BESIP.

Vybudování nadchodu v ulici Sociální péče je ale v nedohlednu. Podle nezařazeného náměstka ústecké primátorky Pavla Dufka by se o přechody mělo postarat ŘSD. „V tuhle chvíli můžeme apelovat na ŘSD, aby přechody upravilo a udělalo je bezpečnější.“

To ale Jan Rýdl z ŘSD odmítá. Podle něj musí ředitelství s městem na podobných stavbách spolupracovat. „Před lety, právě v ulici Sociální péče, samo investovalo do ochrany chodců právě v podobě led diod a zůstává to v majetku obce…. A obec to udržuje v provozu.“

Na přechodu pro chodce

Ani případný nadchod ale nezabrání ztrátám na lidských životech. Dokladem toho je Všebořická ulice v Ústí nad Labem, kde jsou dva nadchody a od roku 2008 tam došlo ke zhruba 20 nehodám mezi chodci a automobily. Jeden člověk při střetu zemřel a dalších šest utrpělo těžká zranění. Problémem je, že chodci nadchody nevyužívají.

„Platí, že 100% ochrana chodců je vždy použití nadchodů. To, že je lidé nevyužívají je jenom a jenom jejich problém,“ uzavírá vedoucí ústecké dopravní policie Karol Kočárek.

autor: bach
Spustit audio