V Ústí nad Labem platí nově zákaz pití alkoholu na více místech

25. duben 2017

Starostové obvodů prosadili v Ústí nad Labem rozšíření zákazu pití alkoholu na víc míst. Novela vyhlášky z roku 2010 tak ode dneška (25. 4.) navíc zakazuje pití na veřejnosti například na sídlišti Mojžíř, na Střekovském nábřeží nebo na celém území obvodu Severní Terasa.

Vyhláška dosud zakazovala konzumaci alkoholu v parcích nebo v blízkosti škol.

Celoplošný zákaz na Severní Terase vysvětlila starostka a městská zastupitelka Renata Zrníková tím, že obvod tvoří tři velká sídliště a je tam jen málo rodinných domů se zahradami.

„Veřejný prostor a zeleň v něm je zahradou všech a městská policie neměla nástroje proti občanům, kteří dlouhodobě vysedávají a popíjejí alkohol, a kteří přesně vědí, kde končí ta ulice se zákazem,“ vysvětlila Zrníková.

Podle ředitele městské policie Pavla Bakuleho strážníci vyhlášku potřebují hlavně kvůli bezdomovcům.

„Posedávají v blízkosti základních škol nebo na trasách, kudy se děti vrací ze školy domů. Ze začátku sedí, požívají alkohol a nedělají nic, ale později to přeroste do nějakých incidentů. Ve většině případů obtěžují kolemjdoucí různými prohlášeními,“ upřesnil Bakule.

Loni strážníci řešili 177 porušení zákazu pití alkoholu. Proti rozšíření vyhlášky byli zastupitelé například z TOP09 nebo hnutí PRO! Ústí.

autor: hau
Spustit audio