V Ústí nad Labem pokračuje soud s manažery Krajské zdravotní kvůli údajně předraženým zakázkám

10. březen 2016

Podle znalců z ČVUT byly zakázky na poradenství s evropskými dotacemi v Krajské zdravotní předražené. Zaznělo to dnes (10.3.) před ústeckým okresním soudem. Kvůli údajně nadhodnoceným zakázkám a škodě za téměř 120 milionů korun stojí před soudem pětice současných i bývalých manažerů společnosti, která spravuje velké nemocnice v Ústeckém kraji.

Právě kvůli údajně předraženým zakázkám na poradenství měla podle obžaloby vzniknout škoda 38,5 milionu. Znalci porovnávali ceny zakázek s jinými projekty. S jakými, to ale neřekli. Zároveň také uvedli, že bylo správné o dotace na nové přístroje požádat.

Obžalovaní od začátku celého procesu jakoukoliv vinu popírají. Podle nich dělali vše podle zákona o veřejných zakázkách. Obžalovaní také tvrdí, že nákupem nových přístrojů společnost nepoškodili, naopak tím zlepšili péči o pacienty.

Právě údajně předraženého nákupu přístrojů se bude týkat další jednání soudu. Ten by měl totiž vyslechnout znalce, kteří se zabývali přiměřeností cen u nakoupené techniky. Podle obžaloby byly zakázky předražené o 82 milionů korun, což obžalovaní také popírají.

autor: bach
Spustit audio