V Ústí nad Labem se učí stavět mobilní protipovodňové bariéry, to přináší dopravní omezení

23. listopad 2014

Mobilní protipovodňové stěny se o tomto víkendu učí stavět v Ústí nad Labem. Pracovníci montážní firmy tak chtějí být připraveni ochránit město v případě povodní v co nejrychlejším čase.

Nácvik stavby protipovodňových prvků také přináší dopravní komplikace, řidiči musí na břehu Labe počítat s dopravním omezením. Pracovníci montážní firmy stavěli včera mobilní protipovodňovou stěnu v průjezdu pod železničním mostem v ústeckém Krásném Březně.

„Máme smluvně zajištěného dodavatele, který musí zacvičit své pracovníky, aby se zaučili ten systém ovládat,“ vysvětlil, proč cvičení probíhá, Petr Plessney z Povodí Labe.

Pracovníci montážní firmy jsou sehraní, nejprve postavili mobilní lešení, pomocí kterého začnou stavět protipovodňovou stěnu. Popisuje Marek Jendrýsek z montážní firmy: „Cvičná montáž těch povodňových opatření spočívá ve stavbě slopic a hradítek, které vytváří stěnu proti velké vodě. Je tam připravena pevná část toho protipovodňového opatření, do které se zasouvá ta mobilní část.“

Stavba protipovodňové stěny trvala v Krásném Březně asi hodinu. Cvičné stavění mobilních stěn ale komplikuje dopravu na levém břehu Labe. V neděli se musí řidiči připravit na komplikace u centra města a na křižovatce pod Větruší.

V případě, že by povodeň hrozila, mobilní stěny by stály do několika hodin, vysvětluje Marek Jendrýsek z montážní firmy: „V případě povodní očekáváme čas montáže 12 hodin na všech úsecích. Povodí Labe má harmonogram nástupu povodně a budeme dostávat informace, kdy by se měla ta montáž zahájit.“

Povodně roku 2013 ukázaly, že na pravém, střekovském břehu mobilní stěny nestačí, Labe se přes ně přelilo. Vyšší být ale podle Povodí Labe nemohou, a to hlavně z geologických důvodů.

autor: Jan Beneš
Spustit audio