V Ústí nad Labem vzniknou takzvané „sociální obchody“ pro chudé lidi

2. prosinec 2014

Člověk, který se ocitne ze dne na den na ulici nebo ten, který po zaplacení nájmu nemá na jídlo. I takoví mezi námi žijí. Na pomoc těmto lidem se chce zaměřit nové vedení města Ústí nad Labem. V každém obvodě by proto měl vzniknout takzvaný „sociální obchod“.

„Spolupracujeme s centrálním městským obvodem a zhruba během 2-3 měsíců bychom ten první obchůdek chtěli otevřít v prostorách bývalého Červeného kříže. Další prostory se nám rýsují v bývalém obchodním domě Corso a další objekty na Severní Terase a na Střekově budeme hledat ve spolupráci se starosty obvodů,“ prozradila náměstkyně primátora Jana Bohuňková z hnutí PRO! Ústí jak jsou přípravy daleko.

Na rozjetí sociálního obchodu se podílí také oblastní charita. Vendula Krištofová naznačila, jak by měl fungovat.

„Tyto obchody by měly fungovat na bázi jakési potravinové pomoci, která v Ústí nad Labem chybí. Takže kdo by přišel, tak by dostal potravinovou pomoc. Zároveň by s ním promluvil sociální pracovník a nasměroval by ho do sítě sociálních služeb.“

Takový systém ale může přitáhnout i nepoctivce, kteří toho budou chtít jen zneužít a ušetřit.

„Nikdy to nepůjde 100% rozlišit. Bude hodně záležet i na profesionalitě toho pracovníka, který s nimi bude pracovat,“ konstatuje Vendula Krištofová.

Potravinová pomoc bude zdarma, za menší poplatek by pak potřební lidé mohli získat i oblečení nebo vysloužilé, ale funkční, elektrospotřebiče do domácnosti.

Pravidla komu a za jakých podmínek by se v sociálním obchodě pomoci dostalo, ještě město hledá. Rozhodně ale podle náměstkyně Bohuňkové nepůjde jen o lidi, kteří berou příspěvky na živobytí - těch je v Ústí nad Labem přes 4500.

„Ta pomoc bude určena i lidem, kteří se nevejdou do kolonek definovaných zákonem. Bude to určeno i lidem, kteří se ocitli v obtížné životní situaci a na tu pomoc prostě nedosáhnou. Může jít o osoby, které se náhle ocitly bez přístřeší, např. pro týrané ženy s dětmi, které někam utíkají. Nebo při náročném rozvodu, kdy se jeden z rodičů může s dětmi ocitnout bez střechy nad hlavou. Nebo vám vyhoří dům a také se nemáte kam uchýlit.“

Jana Bohuňková by chtěla, aby v sociálních obchodech byly i klubovny pro obyvatele jednotlivých obvodů, aby se měli kde scházet.

autor: hau
Spustit audio