V Ústí nad Labem začíná 48. ročník soutěže mladých klavíristů Virtuosi per musica di pianoforte

18. listopad 2015

Slavnostním koncertem dnes (18.11.) večer v Severočeském divadle v Ústí nad Labem začne 48. ročník mezinárodní soutěže mladých klavíristů Virtuosi per musica di pianoforte. Soutěž je určena pro žáky do 16 let, do pátku své umění předvede 59 klavíristů z 19 zemí.

„Soutěž je otevřena slavnostním zahajovacím koncertem, na kterém vždy vystoupí absolutní vítěz minulého ročníku za doprovodu symfonického orchestru Severočeského divadla. Druhý den probíhá první, vyřazovací, kolo. Od toho jsou první kola, aby do toho druhého, které probíhá další den, prošli jen ti nejlepší. Po skončení druhého kola následuje vyhlášení výsledků a koncert vítězů,“ vysvětluje organizátor soutěže Mark Korbélyi.

V čele sedmičlenné mezinárodní poroty bude náš klavírista a pedagog Martin Kasík. Hodnocení interpretů nebude podle Korbélyiho jednoduché.

„Bez určitého penza techniky není možné emoce předat. Z toho nám jasně vyplývá, že emoce, které interpret předává, to je to nejdůležitější. Samozřejmě podpořené výbornou technikou. Do této soutěže se přihlašují opravdu vynikající klavíristi, není žádným soutěžním turismem. Do letošního ročníku se jenom z oblasti blízké Ústí nad Labem přihlásili hned 3 mladí klavíristé. Z Teplic je to Sofie Popova a z Ústí nad Labem Roman Frič a Valerie Petrů. Touto soutěží prošel například i náš vynikající klavírista Igor Arbešev a další,“ dodává Korbélyi.

Virtuosi per musica di pianoforte ve středu večer zahájí absolutní vítězka minulého ročníku Elizaveta Klyucherova z Ruska - zahraje díla Alexandra Borodina a Sergeje Rachmaninova.

Kdo bude zahajovat další ročník soutěže mladých klavíristů, se dozvíme 20. listopadu večer při vyhlášení vítězů.

autor: hau
Spustit audio