V Žatci otevřeli stacionář pro lidi trpící Alzheimerovou chorobou

18. červen 2012

Sehnat dlouhodobou péči pro seniory s Alzheimerovou chorobou nebo stařeckou demencí není jednoduché. V Žatci ale otevřeli nový ústav, kde mají pro lidi, trpící Alzheimerovou chorobou, moderní zázemí odpovídající třetímu tisíciletí.

Vzpomínková místnost, kuchyňka, kde si může kdokoliv uvařit na co má chuť anebo lavička ve stínu stromu na útulné zahrádce. Tak vypadá moderní, nově otevřený, denní stacionář v Žatci pro lidi trpící Alzheimerovou chorobou anebo demencí. Do stacionáře může denně docházet až deset lidí. Zatím bychom tu ale zájemce nenašli.

Domov se zvláštním režimem a denní stacionář byl v Domově pro seniory v Žatci otevřen na počátku června. Pokračuje ředitel Domova Josef Kolert: „Od 1.6. jsme otevřeli domov se zvláštním režimem pro klienty, kteří jsou postižení některými dementními chorobami... A pak denní stacionář pro klienty, kteří potřebují, aby o ně bylo přes den postaráno a večer si je rodina vyzvedne.“

Domov se zvláštním režimem je naplněn zhruba z poloviny, do denního stacionáře ale zatím ze zájemců mimo Domov seniorů nedochází nikdo. Svůj čas tady tráví jen ti, kteří žijí ve zdejším domově a určitě se tady nenudí, o práci s lidmi v novém denním stacionáři vypráví ergoterapeutka Dana Adámková: „Hlavně je to o tom, aby ti lidé zůstávali co nejdéle samostatní...“

Denní stacionář v Domově pro seniory v Žatci nabízí také kapli pro duchovní potřeby klientů nebo prostor pro pořádání komorních koncertů a výstav.

autor: Jan Beneš
Spustit audio