VIDEO: Valtířovský řopík se rozsvítil ‒ připomněl výročí mobilizace

25. září 2016

Valtířov na Ústecku byl jedním z míst, kde se v sobotu večer (24. 9.) rozsvítil řopík, tedy malý bunkr, součást opevnění budovaného před 2. světovou válkou. Další řopíky se rozzářily v rámci akce Světla nad bunkry po celé republice. Světla měla připomenout výročí mobilizace, kterou v roce 1938 vyhlásil prezident Edward Beneš.

Je to tedy 78 let,kdy éterem proběhla výzva k mobilizaci. „Kamarádi na Ostravsku a Opavsku – tam rozsvítili bunkry, třeba dvacet za sebou. A my jsme se k nim přidali, aby mladí viděli něco jiného než jenom videohry,“ popisuje, co se ve Valtířově děje, Jan Málek, organizátor akce.

Jak ale ukázala osmiletá Míša Mlejnková, děti mají o řopíkách docela jasno. „Byl na československou ochranu,“ vysypala jako z rukávu.

Všichni, kteří na rozsvícení řopíku do Valtířova večer přišli, si také se zájmem prohlédli vnitřek pevnůstky. Byla pro sedm vojáků.

O řopík ve Valtířově se stará Jan Málek

Bunkrů bylo postaveno v celém Československu zhruba deset tisíc. „Zhruba šest a půl tisíce se zachovalo doteď. Tady v okolí Valtříva je to linie dvaceti osmi bunkrů,“ dodává Jan Málek.

O většinu ze železobetonových pevnůstek se starají už jen nadšenci.

autor: dap
Spustit audio