Varnsdorf se snaží řešit problémy se sociálně vyloučenou lokalitou. Bez změny zákonů to ale nepůjde

27. duben 2015

V nechvalně proslulé vyloučené lokalitě ve Varnsdorfu fungují terénní hlídky a vzniká zde dětské hřiště. Podle obyvatel z této vyloučené lokality je to ale málo. Před několika lety zde zažili obrovské demonstrace, před rokem dokonce návštěvu velké části české vlády. Faktické změny k lepšímu se přesto nedočkali ani Romové, ani jejich sousedé. Město přiznává, že je bez změny zákonů bezradné.

Symbolem varnsdorfských demonstrací se stala ubytovna Sport. Ta dnes po roce vypadá pořád stejně. Nastala ale jedna podstatná změna. Ubytovna je nyní prázdná.

„Ano, je prázdná. Už měsíc. Úřad práce už na nikoho v tomhle objektu dávky nevydává. Majitel s námi nekomunikuje. Situace vypadá na první pohled uklidněná, ale opak je pravdou. Připomíná to spíš papiňák před výbuchem,“ říká místostarosta z hnutí Ano Josef Humbálek.

Vedení města přiznává, že se s reálným řešením problémového soužití od demonstrací příliš nepohnulo. Jedinou novinkou je, že kromě terénních hlídek přibydou během příštích dní i asistenti prevence kriminality. Město neuspělo ani s žádostí o dotaci u Agentury pro sociální začleňování. Peníze na práci odborníků ve vyloučených lokalitách chce zkusit získat znovu.

Další kroky jsou na ministerstvech, která připravují slibované zákony, které mají problémy řešit komplexně. V tuto chvíli ale neexistují ani přibližná data, kdy by mohly začít platit.

autor: Iva Zítková
Spustit audio