Varnsdorf uvažuje o vybudování spalovny komunálního odpadu pro celý Šluknovský výběžek

20. prosinec 2016

Varnsdorf na Děčínsku uvažuje o vlastní spalovně komunálního odpadu. Po roce 2024 se totiž mění pravidla nakládání s odpadem. Obce a města už ho nebudou moci vyvážet na skládky, maximálně strusku po jeho spálení. Varnsdorf by proto rád vybudoval spalovnu pro celý Šluknovský výběžek. Nejbližší je totiž až v Liberci.

Představitelé města už mají dokonce vyhlédnutý objekt, který by se dal na spalovnu přebudovat, říká místostarosta Josef Hambálek z hnutí ANO.

„Ve Šluknovském výběžku se vytváří méně odpadu, než je průměr v České republice. Za jeho likvidaci ale naopak platíme výrazně více,“ konstatuje nezávislý starosta Krásné Lípy Jan Kolář.

Podle průzkumu, který si nechal udělat, platí například Varnsdorf za zpracování tuny odpadků 3051 korun. Stejně velká Bílina přitom platí o tisíc korun na tunu méně.

„Snažíme se to už nějakou dobu řešit a najít soulad mezi starosty 18 měst, a to je složité. Minimálně se shodneme v nějakém zajímavém počtu na výběrovém řízení na dodavatele služby, nebo si založit nějaký společný podnik a odpady si likvidovat sami,“ dodává Kolář.

Tři největší hráči v regionu se ale do společného podniku pravděpodobně nepustí. Šluknov už tuto problematiku před časem vyřešil, Rumburk musí celou věc projednat na zastupitelstvu a Varnsdorf také váhá. Jeho vedení ale přemýšlí nad tím, že by přímo ve městě mohla být spalovna.

„Je tady místo, které slouží jako kotelna, která zásobuje teplem, většinu města, a které je v soukromém vlastnictví. Je to běh na dlouhou trať, v současnosti o budoucnosti kotelny jednáme,“ vysvětluje místostarosta Josef Hambálek z Hnutí ANO.

Starostové se ještě sejdou na konci února 2017 a definitivně se dohodnou na dalším postupu.

autor: dap
Spustit audio