Varnsdorfský uřad práce začal omezovat doplatky na bydlení v lokalitách s předraženým nájemným

28. září 2017

Úřad práce začal omezovat doplatky na bydlení na místech, kde lidé platí nepřiměřený nájem. Opatření se dotkne hlavně lidí, kteří žijí v sociálně vyloučených lokalitách. Pokud je nájem v jejich bytech přemrštěný, musí ho zaplatit ze svojí kapsy nebo se ještě víc zadlužit.

Na sídlišti Kovářská ve Varnsdorfu na Děčínsku už jeden z majitel nemovitostí vypnul kvůli dluhům v některý bytech topení.

„Netopí nám tady. Děti jsou nemocné, já taky, bereme antibiotika a musíme ležet v posteli. Majitel řekl, že tady lidé mají dluhy, takže teplo nepustí, dokud to všechno nebude zaplacené,“ říká Marie Staňkovičová, jedna z nájemnic, která má v pěstounské péči čtyři děti.

Jeden z majoritních vlastníků bytů na Kovářské, Jan Němec, se ale k problémům tamních obyvatel odmítnul vyjádřit.

„Taky jsem bydlela pod Pražákem, tam jsem platila 19 tisíc za 1+1 a garsonku,“ říká Gabriela Siváková-Staňkovičová, která sem dorazila za matkou na návštěvu. Z problémového sídliště se jí podařilo před časem odejít: „Pak jsme dostali městský byt, a tam už jsme platili 5,5 tisíce.“

Lidé na Kovářské, ale i v jiných problémových lokalitách, teď na základě novely zákona o hmotné nouzi nedostávají od července doplatky na bydlení.

„Došlo k radikálnímu snížení doplatků na bydlení v té lokalitě,“ vysvětluje sociální pracovnice varnsdorfské radnice Romana Cupalová.

Úřad práce totiž od července do listopadu letošního roku stanoví maximální výši nájemného a služeb – ta se určuje z ceny v místě obvyklé.

„V červenci vyplatil úřad práce ve Varnsdorfu 826 milionů korun, v srpnu to bylo 128 doplatků na bydlení v celkové výši 372 milionů korun,“ upřesňuje mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

Pokud majitel bytu požaduje nájem vyšší, nájemník doplatek nedostane a musí si na něj vydělat sám. Tak se ale někteří obyvatelé sídliště mohou dostat do ještě větších dluhů.

Město navíc může podle zákona určit lokality, třeba jen jeden vchod, kde nebude doplatky na nájem v budoucnu vyplácet. Stejný krok chtějí udělat třeba v Děčíně nebo v Ústí nad Labem.

autor: dap
Spustit audio