„Vaše Ústí“ žádá odchod Jiřího Madara z funkce kvůli dopsání firem k veřejné zakázce

30. březen 2017

Opoziční hnutí „Vaše Ústí“ viní náměstka ústecké primátorky Jiřího Madara z „Ústeckého fóra občanů“ ze zásahu do veřejné zakázky a žádá jeho odstoupení.

Hnutí zveřejnilo seznam oslovených firem pro loňské opravy podlah v Kulturním domě. Kromě tří ředitelem navrhovaných firem tam náměstek Madar ručně dopsal další tři konkrétní společnosti. To je podle zastupitele Martina Maty z hnutí „Vaše Ústí“ nepřípustné ovlivňování.

„Kdyby napsal ‚Nesouhlasím s tím, aby byly osloveny jen tři firmy, poptejte ještě tři,’ pak by to bylo v pořádku. V momentě ale, kdy tam po obeslání dopsal ručně tři firmy, které jsou navíc podle nás spřízněny s jeho politickým hnutím, tak je to samozřejmě špatně,“ vysvětlil Mata.

Jiří Madar spojení dopsaných firem s vedením města i rezignaci odmítl. Podle něj šlo o rozšíření nabídek. Na dotazy, proč zvolil právě dotyčné firmy, neodpověděl. Zakázku nakonec získala společnost, která oslovená nebyla a podle ředitele Kulturního střediska Ivana Dostála se přihlásila na základě zveřejněné výzvy.

Hnutí „Vaše Ústí“ má podezření na podobnou praxi také u dalších zakázek příspěvkových organizací města a zváží trestní oznámení. Náměstek Madar naopak uvažuje o trestním oznámení pro pomluvu.

autor: hau
Spustit audio