Ve Štětí se nově vyrábějí registrační značky pro auta z celého Česka. Budou mít speciální hologram

29. březen 2017

Ve Štětí na Litoměřicku vyrábějí nově registrační značky pro auta z celého Česka. Díky čtyřleté smlouvě na jejich výrobu stát podle ministerstva dopravy ušetří až 100 milionů korun. Značky jsou nově označeny speciálním hologramem, který má znemožnit jejich padělání nebo úpravy.

Denně vyrobí firma SPM okolo tisíce párů registračních značek se speciálním hologramem. „Hologram je autodestruktivní, kdyby ho chtěl někdo sundat, tak to nejde. Má v sobě obsažené bezpečnostní prvky, které nejsou kopírovatelné. Některé jsou utajené a pak je tam i superutajený prvek,“ vysvětluje výrobní ředitelka SPM Eva Kordišová Kinařová.

Nové značky chráněné hologramem odešle výrobce na ministerstvo dopravy zhruba do týdne. Následně se dostanou k řidičům.

„Záleží to primárně na těch registračních místech, ne na nás. První dodávka do skladu ministerstva od nás půjde zhruba do týdne,“ vysvětluje ředitel firmy SPM Zdeněk Kůstka.

Ve Štětí se nově vyrábějí registrační značky pro auta z celého Česka

Podle ministerstva dopravy ušetří čtyřletá smlouva na výrobu značek zhruba 100 milionů korun. Jedna značka přitom stojí 45 korun. Podle ministra dopravy za hnutí ANO Dana Ťoka nehrozí, že by se v dohledné době systém číslování vozidel měnil.
„Ten algoritmus byl vybrán tak, aby dlouho vydržel, a myslím si, že dlouho vydrží. Na druhé straně nám i odpadávají značky, takže se můžeme vracet k těm původním, které už nemají auto,“ dodává ministr dopravy Dan Ťok.

Po další čtyři roky tak budou na nově registrovaných autech značky vyrobené v Ústeckém kraji.

autor: bach
Spustit audio