Ve Strupčicích na Chomutovsku mají obecní řemeslníky. Ušetří tak miliony

27. únor 2015

Obecního truhláře, zedníka nebo elektrikáře mají ve Strupčicích na Chomutovsku. Obec s tisíci obyvateli tak ročně ušetří miliony korun, které by musela zaplatit za drobné a střední práce soukromým firmám. Obecní řemeslníci práci odvádějí kvalitně a svědomitě, sousedé by je jinak pomluvili.

Starosta Strupčic ze Sdružení pro rozvoj obce Luděk Pěnkava přišel na nápad založit tým obecních řemeslníků před sedmi lety. Říká: „Ty drobné práce nasmlouvávat s firmami se prakticky nedá, protože ty drobné práce ty firmy nechtějí přijet dělat. Tak ty lidi jsou tady trvale k dispozici a můžeme je poslat operativně, kde je zrovna nějaký problém. A samozřejmě i finančně se to vyplatí, protože je to daleko levnější, než si objednávat firmy.“

Jedním z obecních řemeslníků je i Milan Vrbka. Dříve pracoval u soukromé firmy, poslední čtyři roky pracuje pro obec. Na rozdíl od zaměstnání u soukromé firmy, nemusí jako obecní truhlář mít strach, že firma zkrachuje nebo že nebude práce. Obec podle starosty ušetří díky obecním řemeslníkům až několik milionů korun ročně. A má to i další výhody: „Hrozně důležitá věc je, že ty místní lidi mají v danou chvíli zaměstnání, že nemusí být na úřadu práce, dojíždět do zaměstnání do města, ale pracují v místě bydliště. A ty peníze, jak říkám, točíme doma," doplňuje starosta.

Parta obecních řemeslníků dokonce zvládla udělat fasádu místního úřadu. A práci mají opravdu na každý den, popisuje současný stav starosta Strupčic Luděk Pěnkava: „Udržují celou obec, nejen, že se staráme o budovy, ale sami si děláme třeba parkoviště, chodníky. Mají opravdu práci každý den, mám seznam prací, který je potřeba udělat a než ho stihnu odškrtat, tak už je pro ně nový.“

Obecní řemeslníci jsou za práci pro obec rádi. A shodují se na tom, že si nemohou dovolit práci ošidit, sousedé by jim to vytkli hned, jakmile by přišli po šichtě do hospody na pivo.

autor: Jan Beneš
Spustit audio