Ve Velkém Březně můžete mlsat čokoládu i dnes

5. červenec 2015

Chcete se trochu ochladit a k vodě vás to neláká? Pak můžete zamířit na některou památku. Uvnitř je velmi příjemně a většina z nich nabízí stín i ve svém parku. Ve Velkém Březně ale ještě můžete i mlsat.

Celkem třicet kilogramů čokolády totiž spotřeboval Jaroslav Vaňkát s kolegy na přípravu ručně vyrobených speciálních pochoutek, které už od včerejška ochutnávají hosté při prohlídce zámku Velké Březno.

„Tady se hlavně mohlo tančit, neboť je to taneční sál a čokoláda vždycky k tanečním příležitostem. Ze začátku ta čokoláda vůbec nebyla v dnešní podobě a nebyla tak dobrá. Původně to byla jenom surová, kterou tady máme pro vás připravenou,“ dozvěděli se včera první návštěvníci zámku v jednom ze sálů od průvodkyně Terezy Urbanové.

V hudebním salónku zase připomněla u horké čokolády, že misionáři se dvě stě padesát let dohadovali, jestli si čokoládu můžou dát v postní době. Chuť na sladké ale zvítězila.

V knihovně průvodkyně Tereza Urbanová poučila o léčebných účincích - díky hořčíku se hlavně hořká čokoláda používala k rekonvalescenci po nemoci. „Jednu dobu byl ohrožen vývoz čokolády na Východ kvůli obalu. Většina tabulkových čokolád byla kdysi balena do modré barvy a oni si pod modrou barvou představují symbol smrti,“ připomněla Tereza Urbanová další zajímavost.

Čokoládové pochoutky, které na víkend výrobci čokolády připravili, jsou s brusinkami, mandleni a kokosem v čokoládě hořké nebo vlašským ořechem v mléčné čokoládě. Ale zájemci mohli ochutnat i další speciality, například švestky v marcipánu v mléčné čokoládě nebo datle se skořicí v čokoládě sypané mandlemi.

Mezi včerejšími hosty byly i Marie Novotná a Klára Frieserová. Přiznaly, že přišly přímo za čokoládou. „Je to tak. Na zámku už jsme už párkrát byly, takže čokoláda nás zaujala,“ přiznaly.

A co jim chutnalo nejvíce? „Já jsem ochutnávala od každého něco, abych se nepřemlsala. Nejvíc mi chutnala čokoláda s kokosem a hořká s brusinkami,“ prozradila na sebe Klára Frieserová. Další návštěník, Věra Šmídová dala přednost datlím s marcipánem a skořicí. Její manžel je ale prý zase na ořechy.

Poslední čokoládová prohlídka zámku ve Velkém Březně je dnes od 17. hodin. Zajímavé programy připravili i na dalších památkách - na Bezdězu, na hradu Houska nebo zámku Hrubý Rohozec.

autor: hau
Spustit audio