Vedení Chlumce plánuje, jak by měla vypadat budoucnost města

29. červen 2017

Chlumec na Ústecku má plán budoucího rozvoje města a jeho částí. Ve středu ho schválili tamní zastupitelé. Chlumec se má podle něj do několika let stát klidným místem pro život s důrazem na historii i podnikání. Město chce ale taky těžit výhody z blízké dálnice D8.

Nový městský dokument, tzv. strategický plán rýsuje budoucnost města a jeho částí až do roku 2025. V budoucnu sází plán například na turismus.

„Snažíme se prezentovat Chlumec jako město, které má historii, co se týče bitev, a podobně. Byli bychom rádi, kdybychom sem přilákali turisty,“ vysvětluje starosta Chlumce na Ústecku Roman Zettlizer z uskupení pro Chlumec.

Do tvorby strategického plánu se mohli zapojit i obyvatelé města a okolí. Z pěti tisíc lidí odevzdalo svoje náměty i hodnocení spokojenosti se životem ve městě zhruba 240 obyvatel.

Jejich názory hodnotil po veřejném projednání František Podrápský, který se na tvorbě plánu podílel: „Město je relativně blízko od Ústí nad Labem, možná by měla být lepší dopravní dostupnost MHD, to občané trochu kritizovali.“

Naopak jako výhodu vidí tamní starosta blízkost dálnice D8 a dostupnost hlavního města i saských Drážďan. Strategický plán by měl navíc platit i po případných změnách na radnici.

„Bude sloužit nejenom jako mustr pro následující roky, ale pomůže nám například i při získávání dotací,“ dodává starosta Zettlizer s tím, že plán bude město pravidelně aktualizovat.

autor: bach
Spustit audio