Vedení Ústí nad Labem podalo trestní oznámení na špatné hospodaření muzea města

9. září 2015

Vedení města Ústí nad Labem dnes (9.9.) rozhodlo, že také podá trestní oznámení kvůli špatnému hospodaření muzea. Škoda je zhruba 200.000 korun. Na policii se už dříve obrátil současný ředitel ústeckého muzea Václav Houfek. Pochybení potvrdila i kontrola magistrátu.

Nedostatky v účetnictví a chyby v dokladech. Tyto věci způsobily podle kontroly magistrátu v ústeckém muzeu škodu zhruba 200.000 korun. Kromě formálních nedostatků šlo i o mnohem závažnější pochybení.

Podle kontrolní zprávy, kterou má Český rozhlas k dispozici, například někdo z bankomatu vybral 40.000 korun, kontroloři ale k výběru nenašli žádné účetní záznamy. Dále byla například nalezená smlouva o připravení části výstavy bez upřesnění, v jednom případě byla faktura vystavená 3 týdny před uzavřením smlouvy nebo chyběly doklady k pracovním cestám.

Často nebylo zřejmé, kdo smlouvu, nebo pokladní doklad podepsal, také často upozorňovali na porušení vnitřních směrnic v muzeu. Proto mají kontroloři podezření, že byl spáchaný trestný čin.

Náměstek primátorky Jiří Madar z "Ústeckého fóra občanů" přidal další příklad: „Asi nejzávažnější je smlouva na určité služby, která byla zaplacená dvakrát. Určitě to padá do odpovědnosti toho bývalého vedení muzea. Ti si měli ohlídat směrnice, oběhy účetních dokladů a náležitosti, které s chodem příspěvkové organizace souvisí.“

Kontrola se týkala roku 2014. Tehdy byl do konce listopadu ředitelem muzea Miroslav Král z hnutí "Ústečané". Ten odmítá jakékoli pochybení a celou věc považuje za osobní pomstu politických oponentů a některých jeho bývalých podřízených.

Na nesrovnalosti upozornil historik Václav Houfek, který byl loni v prosinci pověřen řízením muzea a od dubna ho vede.

autor: hau
Spustit audio