Vedle parku Nupharo u Žďárku možná vznikne výrobní areál s několika halami

24. leden 2018

Poblíž dálnice D8 na Ústecku možná vyroste nový areál. Počítá s tím záměr soukromého investora. Ten chce u Žďárku postavit nové haly, ve kterých má pracovat až 350 lidí. Pokud se podaří získat všechna povolení, chce firma začít se stavbou na začátku roku 2019.

Podle plánů investora mají být poblíž exitu 80 dálnice D8 nové haly určené pro lehkou výrobu nebo montáž. Původně přitom měly být v areálu také skladovací haly. To ale územní plán Libouchce nedovoluje.

Podle současné dokumentace pro posouzení vlivu na životní prostředí se počítá se dvěma variantami výstavby – takzvaná „velká varianta“ závisí podle dokumentace na tom, jestli firma získá pozemky, které vlastní obec Libouchec.

Podle tamního starosty Jiřího Bolíka z uskupení Občané České republiky už ale obec svůj souhlas dala: „Byli jsme osloveni, jestli bychom tento pozemek prodali. V zastupitelstvu jsme to projednávali, záměr byl vyvěšen, a po projednávání jsme vyslovili souhlas s prodejem, pokud investor o prodej požádá.“

Druhá varianta počítá s tím, že by firma pozemek bývalé silnice I/13 nezískala. V obou variantách jde ale o zanedbatelné rozdíly. Ve velké variantě mají být haly velké jako přibližně 5 fotbalových hřišť a mají rozlohu necelých 23 800 m². Malá varianta je pak o zhruba 1.000 m² menší.

Nové haly mají vyrůst jen kousek od tzv. Nupharo parku. Podle původních plánů měly v kampusu u Žďárku najít místo začínající technologické firmy. Z plánů ale kvůli insolvenci sešlo. Insolvenční správce teď rozhodne o jednotlivých pohledávkách i o další budoucnosti parku.

Do 15. února se můžou lidé k záměru výstavby vyjádřit. Svoje připomínky v posouzení vlivu na životní prostředí můžou adresovat na ústecký krajský úřad.

autor: bach
Spustit audio