Většina přírodních koupališť v Ústeckém kraji je podle hygieniků vhodná ke koupání

29. červenec 2016

Hygienici nedoporučují koupání v jezeře Chmelař u Úštěku na Litoměřicku, objevily se tam sinice. Sinice jsou také ve Varvažově a Chabařovicích nedaleko Ústí nad Labem. V ostatních přírodních nádržích a koupalištích v kraji je zatím podle aktuálních informací ústecké krajské hygienické stanice voda čistá.

Hygienici varují, že při koupání v jezeře Chmelař by mohli mít citlivější lidé zdravotní problémy. Překročeny byly limity pro sinice a chlorofyl a voda takzvaně „kvete“, tedy obsahuje hodně fytoplankton. Pokud se někdo přeci jen bude koupat, měl by se podle hygieniků poté osprchovat.

Sinice jsou také v přírodním koupališti Chabařovice a v zatopené jámě Varvažov. Mírně zhoršené vlastnosti má také voda v rybníku Chlumec u Ústí nad Labem. Na ostatních místech v kraji je voda čistá. Bez potíží se lze koupat v Nechranické přehradě, Kamencovém jezeře v Chomutově nebo v Matyldě a Benediktu na Mostecku. Čistá je voda v Barboře na Teplicku nebo jezeře Milada, které se otevřelo veřejnosti loni.

Hygienici letos měří kvalitu vody v kraji na 18 vodních plochách a přírodních koupalištích. Aktuální informace o průhlednosti vody a výskytu sinic mohou lidé zjistit na webových stránkách krajské hygienické stanice. Uživatelé mají také k dispozici mobilní aplikaci koupací vody.

zdroj: ČTK
Spustit audio