Většina účastníků technoparty už z Červeného Újezdu odjela

Dvě třetiny účastníků technoparty u Červeného Újezdu na Teplicku už odjely. Na místě zůstává asi tisíc lidí. Na soukromou akci pro 400 pozvaných dorazilo o víkendu nejméně čtyři tisíce lidí. Obyvatelé okolních obcí si stěžovali, že účastníci technoparty kempovali v okolních lesích, kde v chráněné krajinné oblasti rozdělávali ohně, zabírali soukromé pozemky a komplikovali dopravu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na technoparty se do Červeného Újezdu sjelo několik tisíc lidí

Na technoparty se do Červeného Újezdu sjelo několik tisíc lidí | Foto: Tomáš Šácha | Zdroj: Český rozhlas

„Pokud tady chceme cyklistický závod, pořadatel musí splnit neskutečné podmínky, musí doložit milion razítek. A tady jeden člověk, který vlastní kus asfaltu, si sem dovolí pozvat tolik účastníků a zazdít několik obcí na kdo ví jak dlouhou dobu,“ rozčilovala se dnes nezávislá starostka Hrobčic Jana Syslová.

Před jejím domem se shromáždil hlouček místních. „Nemůžete pustit děti ven, musí být zavřené na zahradě. Otázka je, jak dlouho bude trvat, než se to uklidí,“ upozornila paní Irena.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlasitá hudba, alkohol a injekční stříkačky. Technoparty v Červeném Újezdu na Teplicku pokračuje

Podle starostky by měla proti účastníkům technoparty důrazněji postupovat policie – odtahovat auta ze soukromých pozemků, postihovat rozdělávání ohňů v chráněné krajinné oblasti a zasahovat proti lidem pod vlivem návykových látek.

„Hluk by se dal přežít. To, že se nikam nemůžeme dostat, by se dalo přežít. Ale injekční stříkačky, fekálie, odpadky... Těžko to popsat,“ dodala Syslová.

Jitka Nová, starostka Měrunic, v jejichž katastru se nachází pozemek, kde se technoparty koná, upozornila zejména na problémy s dopravou a nadměrným hlukem. V areálu je podle ní deset hudebních pódií. Starosti jí dělá také nepořádek, který na místě zřejmě zůstane.

„Budeme nejdříve apelovat na pořadatele, aby to sám uklidil z těchhle všech prostranství, které užívali. Pokud by to neodklidil, tak bychom to museli na naše náklady uklidit a samozřejmě bychom to chtěli po něm,“ upozornila Nová.

Na technoparty se do Červeného Újezdu sjelo několik tisíc lidí | Foto: Tomáš Šácha

Policie na místě kontroluje hlavně dopravu. Podle mluvčí Veroniky Hyšplerové se žádný zásah neplánuje. „Až do skončení akce budeme celou akci monitorovat,“ potvrdila. Policistů je prý na místě dostatečné množství a akce se zatím obešla bez větších incidentů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Usídlují se na soukromých pozemcích, říká o účastnících technoparty starostka nedalekých Měrunic Jitka Nová

Na technoparty několikrát zasahovali také záchranáři. Pomáhali především lidem, kteří měli nějaká menší zranění, nebo těm, kteří to přehnali s alkoholem nebo zřejmě i s drogami.

Situaci v chráněné krajinné oblastí České středohoří monitorují i pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny.

„Dokumentujeme to a upozorňujeme lidi, že některé z těch věcí jsou protiprávní a žádáme je, aby si sbalili stany, odjeli s auty, uklidili si po sobě odpadky a řada z nich tak dělá,“ popsala inspektorka Jana Ptáčková.

Na technoparty do Červeného Újezdu přijeli lidé z celé Evropy. Mladý pár z Itálie prozradil, že pozvánku našel na facebooku.

Tim dorazil dodávkou se svými přáteli z nizozemského Tilburgu: „Je to legální akce. Nechte nás se jednou za rok pobavit. Pak po sobě uklidíme a odjedeme.“

Kromě toho, jak to dopadne s úklidem, se čeká i na výsledky hlukového měří. To nechali v sobotu večer na místě udělat hygienici. Technoparty by měla oficiálně skončit v pondělí ve 12 hodin.

Tomáš Šácha, Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme