VIDEO: Ochránci přírody poprvé počítali vzácné orchideje na Ústecku pomocí dronu

26. květen 2016

Ochránci přírody na severu Čech začali k počítání vzácných druhů rostlin používat moderní techniku. Dnes (26.5.) na louce u Libouchce na Ústecku počítali kolonii prstnatce májového, kterou tam sledují už více než 10 let. Pomáhal jim v tom dron ‒ dálkově ovládaný vrtulník.

Jak vypadá počítání květin dronem?

Ochránci přírody už dron letos vyzkoušeli nedaleko Srbské Kamenice na Děčínsku, kde počítali bledule. Doteď se vzácné nebo chráněné květiny počítaly „ručně“. Jeden člověk přišel na louku a počítal tisíce květů. To při například dvoutisícové kolonii prstnatce, která u Libouchce běžně bývá, trvalo víc než tři hodiny.

Letos ochráncům poprvé pomáhá dron - přesněji řečeno kvadrokoptéra se speciální kamerou s vysokým rozlišením. Celá akce probíhá tak, že se dron vznese zhruba 15 metrů nad louku, pomalu létá nad orchidejemi a kamera zachycuje všechny části louky na snímky s vysokým rozlišením. Ty se pak stáhnou do počítače a v něm se složí, aby celkový obrázek dával pohled na všechny květiny na požadovaném úseku sčítání. Obraz je tak detailní, že se z něj dá pořídit i digitální model povrchu.

Počítání dronem si ochránci přírody pochvalují

Ochranáři z Českého svazu ochránců přírody si dron velmi pochvalují. Podle Jiřího Bělohoubka se jim ž při sčítání bledulí velmi osvědčil. Jeho velkou výhodou je, že létá nad vzácnými květinami, a tak tam vlastně nemusí člověk vstupovat a tím některé z nich pošlapat.

Dron samotný mají zatím ochránci půjčený, jestli se jim bude dařit pomocí něj úspěšně monitorovat i další rostliny, ale i sledovat populace ohrožených živočichů, budou velice přemýšlet o jeho pořízení.

autor: dap
Spustit audio