Vinaři se radují. Svatomartinské víno bude!

7. listopad 2012

Svatého Martina obvykle spojujeme s lidovou pranostikou. Vinařům a milovníkům jiskřivého moku ale 11. listopadu připomíná obnovenou tradici svatomartinských vín. Na Litoměřicku budou tato vína hned ze tří vinařství – z Velkých Žernosek, Litoměřic a také z Roudnice nad Labem.

Neděle 11.listopadu, to je ten den D Svatomartinských slavností - v Litoměřicích a v Roudnici nad Labem. V podřipské metropoli dokonce vůbec poprvé. A roudnické víno na nich nebude chybět, říká s uspokojením vinař tamního Lobkowického zámeckého vinařství Jan Podrábský: „Kvůli dvěma nepříznivým rokům jsme svatomartinské dvakrát vynechali. Letos jsme připravili Müller Thurgau a Modrý portugal jako svatomartinské. Od každého přibližně dva tisíce litrů...“

Svatomartinské se na trhu poprvé v Česku objevilo v roce 2005. Každým rokem obliba rostla, připomíná vinař a dodává, že víno s touto známkou nemůže nabídnout každý, kdo si zamane - má to svá pravidla. „Licenci na svatomartinské má Vinařský fond, potažmo Valtické národní centrum, takže kdo se chce zúčastnit a používat značku Svatomartinské víno, musí dodat vzorky k zatřídění do Valtic, kde se rozhoduje o tom, kdo tu licenční známku získá... “ upozorňuje Jan Podrábský.

V Roudnici na Husově náměstí budou Svatomartinské slavnosti spolu s farmářskými trhy, vedle roudnických vinařů přislíbili účast i vinaři z Mostu. A k mání má být prý i Svatomartinské z Moravy.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio