Vítězné hnutí PRO Chomutov chce vládnout s ANO a komunisty

Patnáct hodin měli tentokrát voliči v Chomutově na to, aby si zvolili nové zastupitelstvo města. Minulé hlasování totiž svým verdiktem zrušil soud kvůli kupčení s hlasy. Na volby proto tentokrát dohlíželo hned několik nevládních organizací a také policie. 22 procent voličů rozhodlo o tom, že zvítězilo hnutí PRO Chomutov, které chce vládnout s ANO a komunisty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Chomutově se opakovalo hlasování do městského zastupitelstva

V Chomutově se opakovalo hlasování do městského zastupitelstva | Zdroj: ČTK

Podle dosavadních informací byly volby klidné a okaté nakupování hlasů se tentokrát nekonalo.

„Za 300 korun bych svůj hlas v životě neprodal,“ říká jeden z voličů. „Ani za milion," přidává se další.

Úplně jiné zkušenosti má ale Januš Koněčný z Nadačního fondu proti korupci: „Setkal jsem se s reakcí, kdy místní občané z odloučených lokalit popisovali, že za stovku nebo dvě by svůj hlas prodali. Každá koruna je prý pro ně cenná. Místní občané jsou zvyklí, že za své hlasy dostávají peníze.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Opakované volby v Chomutově sledovala redaktorka Iva Zítková

Opakované volby proto sledovalo hned několik nevládních organizací. Občanské hnutí Oživení, které podalo důkazy o kupčení s hlasy v Chomutově na podzim, také nechybělo. Podle Jonáše Vnoučka byla ale tentokrát situace alespoň opticky o dost klidnější.

„Musím říct, že to, co se dělo během minulých voleb - okaté svážení občanů na určité místo, kde docházelo ke zřejmému kupčení s hlasy, se v současné chvíli neděje. Nebyli jsme schopni to nikde zjistit. Na těch místech jsme byli a pečlivě jsme to monitorovali,“ říká Vnouček.

A na volby dohlížela i policie. Před každou místností bylo vidět alespoň jednoho strážníka.

„Kontrolujeme ulici, jestli někdo nedováží voliče k urnám. Zatím se nic takového nestalo. Zajišťujeme také pořádek v okolí,“ potvrzuje strážník Petr Sabo.

Šašci a špatné datum

Voliči začali k urnám chodit spíš odpoledne a reagovali různě. „Je to nepříjemné, protože člověk si připadá jako šašek. Někoho zvolíte, něco uděláte, něčemu věříme a ono to vypadá docela jinak,“ pospala Marie, která přesto k volbám přišla a volila stejně jako na podzim.

Za svým názorem si stojí i paní Alena. Té jen nevyhovovalo datum: „Bylo pololetní vysvědčení, pátek volný pro děti a z logiky věci rodiče se svými dětmi vyjeli ven. Nečekali na sobotu.“

Policie do včerejšího večera žádné kupčení s hlasy neregistrovala. Některá oznámení se neprokázala a další nebyla podána. Podle Jonáše Vnoučka z organizace Oživení ale není jisté, že se tak ještě nestane:

„Máme indicie, že dochází ke kupčení s hlasy za zavřenými dveřmi. Máme určitá data, která právě vyhodnocujeme. Pokud je vyhodnotíme pozitivně, budeme informovat policii."

V Bílině vyhráli komunisti

Volby v Bílině vyhrála KSČM, v opakovaném hlasování získala 25,63 procenta hlasů, o čtyři procenta víc než při říjnovém hlasování.

Ve třicetičlenném zastupitelstvu bude mít devět mandátů. Druhé skočilo sdružení Nezávislí v Bílině - HNHRM se 17,99 % hlasů, třetí ANO volilo 16,82 % lidí. K urnám přišlo téměř 33 procent voličů.

Policie nově prověřuje oznámení týkající se údajného kupčení s hlasy.

Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme