Vláda rozhodne o budoucnosti limitů těžby zřejmě v létě, řekl na návštěvě Mostecka ministr Mládek

19. březen 2015

Mostecko má za sebou další kolo jednání o budoucnosti těžby hnědého uhlí. Letos v létě má vláda rozhodnout, jestli budou prolomeny limity těžby. Situaci v samotném velkolomu ČSA i v obcích ohrožených těžbou přijel zjistit ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD.

V létě by měla vláda rozhodnout o budoucnosti těžby hnědého uhlí na severu Čech. Nejvíce se mluví o dvou variantách. Jedna z nich by znamenala ohrožení existence Horního Jiřetína na Mostecku.

Čtěte také

„Pro to, aby se těžilo, existují v zásadě dva důvody – zaměstnanost a uhlí pro teplárny. Problém je, že v cestě stojí Horní Jiřetín,“ vysvětluje Mládek horníkům, se kterými jednal.

Setkal se také se starostou města Hora Svaté Kateřiny Lukášem Pakostou. Ten na sebe upozornil recesistickou glosou, že v případě prolomení limitů by se město připojilo k Německu.

„Opravdu to byla recesistická poznámka – jenom proto, abychom zaujaly všechny potřebné instituce a upozornili na to, že nejenom Horní Jiřetín a Černice budou ovlivněny prolomením limitů,“ konstatuje Pakosta. V případě prolomení limitů by totiž městu chyběla silnice, po které by se lidé dostávali do Litvínova nebo Mostu.

Ještě před rozhodnutím chce mít ministerstvo průmyslu hotovou analýzu, která má určit, jestli se prolomení limitů ekonomicky vyplatí. V Mostě to zdůraznil ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD.

autor: bach
Spustit audio