Voda ze sněhu v Ústeckém kraji by stačila k napuštění šesti jezer Milada

8. únor 2017

V Ústeckém kraji je ve sněhu víc než 210 milionů kubíku vody. Toto množství by víc než 6krát naplnilo jezero Milada na Ústecku. V nebližší době by rychlá obleva nastat neměla a voda z tajícího sněhu by tak mohla zlepšit zásoby vody v půdě.

„Sněhu je víc než v minulých letech, a my jsme rádi, že se zase nějaká voda dostane do řek a sníží ten deficit, který tu v posledních letech byl,“ vysvětluje hydrolog ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Jan Šrejber.

Voda ze sněhu by tak mohla zvýšit zásoby vody v půdě a tím zmírnit její nedostatek v podzemí. Výhodou je právě to, že země před vydatným sněžením nestačila promrznout.

Ani v případě rychlého tání by dramatický vzestup hladin potoků a řek nastat neměl. „Kdyby to všechno najednou roztálo, bylo by to jako zhruba 30 až 40 milimetrů srážek, což není nic neobvyklého a myslím si, že by se s tím povodí vypořádalo,“ říká hydrolog ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Jan Šrejber.

V celém Česku jsou pak ve sněhu zhruba 3 miliardy kubíků vody. Z toho dvě třetiny spadají pod rozšířené povodí řeky Labe. Je to zhruba tolik vody, kolik by celé republice stačilo v podobě pitné vody zhruba na 5 až 6 let.

autor: bach
Spustit audio