Vybodovaný řidič uspěl u nejvyššího správního soudu. Úřady ho měly informovat

5. leden 2016

Úřady by měly řidiče informovat o jednotlivých bodových trestech za dopravní přestupky. Vyplývá to z doporučení v rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Ten se zastal řidiče, který bez varování přišel o řidičský průkaz kvůli tomu, že překročil 12 trestných bodů.

Ministerstvo dopravy teď řeší, jak řidiče informovat a zároveň administrativou nezavalit úředníky. Například na magistrátu v Ústí nad Labem by totiž taková povinnost úředníky zahltila. Dosud - podle zákona - upozorňují hříšníky jen tehdy, když už nastřádají všechny body a nesmí za volant.


„Pokud se během krátké doby nebudu poutat a policista mě zastaví a zaplatím pokutu za spáchání přestupku, tak můžu samozřejmě očekávat, že se vyboduji a dosáhnu 12 bodů… Za nepoutání se jsou tři trestné body, takže stačí jen 4krát v krátké době spáchat tento přestupek a řidič je vybodovaný,“ uvedla vedoucí oddělení správy provozu na pozemních komunikacích magistrátu v Ústí nad Labem Helena Čejková.

Upozornila také na to, že informace o tom, kolik bodů člověk ztratil, se do žádných rozhodnutí ani rozsudků soudů nezapisují.

Spolu se šesti kolegy má v registru 67.000 řidičů. Posílání dopisů o každém připsaném bodu by je zahltilo.

„Myslím si, že na to úřady nejsou personálně vybaveny –jen v Ústí nad Labem bylo za rok 2015 zapsáno kolem 6.000 přestupků, které spadají do bodového hodnocení. Proto je to za současného stavu určitě těžko realizovatelné.“

Helena Čejková zatím žádný metodický pokyn od ministerstva dopravy o jednotlivém zasílání upozornění nemá. Každý si tak i nadále musí pohlídat, kolik bodů za dopravní přestupky dostal. Zjistí to buď na příslušném úřadě podle trvalého bydliště nebo na Czechpointu.

autor: hau
Spustit audio