Výdaje na školní potřeby pro prvňáčka stojí české rodiče až 4000 korun

29. srpen 2017

Rodiče letošních prvňáčků se připravují na pondělí 4. září, kdy jejich děti poprvé nastoupí do školy. Před tím, než se tak stane, ale musí pořídit řadu školních potřeb a pomůcek. Jejich cena je různá. Rodiče zaplatí od jednoho do čtyř tisíc korun podle značky nebo kvality pomůcek.

Většina rodičů věnuje nákupům potřeb do školy poslední dva srpnové týdny. Zvýšený prodej v té době zaznamenávají také papírnické obchody, pro které je začátek školního roku srovnatelný s Vánocemi.

„Zatím jsme Michálkovi koupili penál a aktovku, zhruba za 1600 korun. Teď, když jsou slevy na školní potřeby, dokupujeme všechno ostatní – cvičky, pytlíky na bačkůrky a tělocvik, tužky… když to sečtu, tak si myslím, že kolem čtyř, čtyř a půl tisíce to bude stát,“ konstatuje maminka předškoláka Šárka Švejkarová.

Někteří rodiče nemají náklady téměř žádné

Naopak Markéta Boudníková nemá náklady s nástupem syna do první třídy téměř žádné. Nebude totiž docházet do tradiční třídy, ale do montessori třídy, kde pomůcky dostane.

„Kupovali jsme aktovku, ale kvůli rovnostářství, protože naše dvě starší dcery ji měly, tak aby ji měl taky. Stačil by ale i batůžek, protože v montessori třídě netahají děti knížky do školy. Nemusíme pořizovat učebnice ani obaly na ně. To se pořizuje z fondu, který škola na děti má,“ vysvětluje Boudníková.

„Základní potřeby pro školáky stojí kolem tisíce korun. Pak je potřeba koupit penál, tašku… Do čtyř tisíc se rodiče rozhodně vejdou,“ myslí si prodavačka Petra Nováková.

Co všechno prvňáček do školy potřebuje? „Kvalitní aktovku, penál se základním vybavením, k tomu přezuvky, věci na tělocvik, věci do družiny…“ vypočítává zástupkyně ředitele ZŠ Ruská Litvínov Gabriela Komůrková.

Další nezbytnou výbavou prvňáčka v Ústeckém kraji je tradiční kornout plný sladkostí.

autor: Jan Beneš
Spustit audio