Výjimečnost pavilonu může ohrozit výstavbu ústeckého kampusu

18. květen 2012

Ústecké univerzitě hrozí, že přijde o 590 milionů ze státního rozpočtu na výstavbu nové budovy v kampusu. Chce totiž zbourat pavilon A. Zahájení prací ale brání řízení ministerstva kultury o prohlášení pavilonu památkou.

Zásadní přestavbou prošel areál bývalé nemocnice ve třicátých letech minulého století. Z té doby pochází i strohá funkcionalistická budova pavilonu A. „Nevidíte tam mnoho načančaných detailů. V té době se tomu říkalo nová věcnost, to znamená umírněnost ve výrazu a důraz na formu a funkci,“ popsal budovu architekt Jiří Němeček, který památkovou ochranu navrhl.

Souhlasí s ním také ústecký magistrát a místní pracoviště Národního památkového ústavu. Svá stanoviska ale nechtěli komentovat. Také vedoucí odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu Radek Spála uznává, že budova určité hodnoty má. Ovšem ne v takové míře, aby si zasloužila chránit: „Některé pavilony už jsou přestavěny a tím se už dost podstatným způsobem mění ta urbanistická koncepce celého areálu.“

To si uvědomuje i Jiří Němeček. Doufal, že univezita zvolí cestu rekonstrukce. Návrh na památkovou ochranu byl proto z jeho strany až krajním řešením. Ani národní památkový ústav o této možnosti dříve neuvažoval.

Podle kvestorky Jany Janákové by ovšem rekonstrukce byla dražší a vešla by se tam jen jedna fakulta. Nová budova má sloužit třem fakultám a společným laboratořím. Škola na to má 10 milionů a dalších 590 milionů ze státního rozpočtu.

O státní peníze by podle Janákové ústecká univerzita mohla přijít, pokud by práce nezačaly ještě letos. Pokud by se pavilon A stal chráněnou památkou, zřejmě by dál chátral. „Ministerstvo školství určilo peníze na výstavbu nové budovy. A škola nemá peníze ani na údržbu starého pavilonu, ani na jeho rekonstrukci,“ dodala kvestorka Janáková.

Na jedné straně otázka peněz a rozvoje univerzity - na straně druhé svým způsobem jedinečná budova a historický odkaz. Argumenty budou zvažovat úředníci ministerstva kultury a rozhodnout by měli nejpozději v druhé půlce června.

autor: hau
Spustit audio