Výměna vodovodu a kanalizace se na Dělnické ulici v Děčíně protáhne o rok

5. listopad 2015

Frustrovaní řidiči se v Děčíně nejdřív smířili s nekonečným prodlužováním stavby na Kamenické a teď se podobně musí vypořádat i s ročním zpožděním výměny vodovodu a kanalizace na Dělnické ulici. Společným jmenovatelem jsou překvapení, která na dělníky čekaly v nezvyklých hloubkách, kde musí v Děčíně pracovat.

„V okamžiku zahájení výkopových prací jsme narazili na neznámé inženýrské sítě, což pro nás znamenalo zdržení realizace. Musíme vždycky najít majitele těch sítí, vyvolat místní šetření...“ popisuje Jiří Hladík ze Severočeské vodárenské společnosti.

Frustrovaní obyvatelé mají strach, aby se opravy neprotahovaly do nekonečna jako to bylo v případě Kamenické ulice. Tam se našla dešťová kanalizace a dlouhou dobu se nevědělo, kdo je jím majitelem. Na Dělnické je ale ten, kdo překáží známý. Jde o společnost RWE, která tu dokončila plynovod v roce 1996.

Čtěte také

Pavel Zajíc vysvětlil, jaký bude další postup: „Příští týden začneme s přeložkou 450 metrů středotlakého plynovodu. Snažíme se to maximálně urychlit. Plánování, které by v normálním režimu trvalo řadu měsíců, jsme teď zvládli za několik týdnů. Nejzazší termín máme do konce dubna 2016.“

Je ale možné, že se podaří plynovod dodělat i dřív, pokud bude mírná zima. Dělníci jsou totiž připraveni pracovat i v mrazech do mínus deseti stupňů.

„Jezdím denně tam i zpátky a znamená to pro mě zdržení kole dvaceti minut,“ stěžuje si řidička, která čeká na semaforech.

Najít viníka, který do map sítě špatně zakreslil, není jednoduché a zřejmě ani možné. Chyby se nadělaly například při digitalizaci map a Děčín má i podle historiků tu smůlu, že němečtí inženýři, kteří je před sto lety kanalizaci budovali, museli pracovat v mnohem větších hloubkách, protože neuměli jinak podejít Jílovský potok nebo Ploučnici.

Jejich zakreslení byla navíc zdaleka nebyla tak přesná jako dnes. Tím se některé sítě posunuly o desítky centimetrů a některé úplně ztratily. Podobná překvapení se tak nedají do budoucna úplně vyloučit.

autor: Iva Zítková
Spustit audio